Modificarile facute de Plesoianu si Nicolae la legea ONG-urilor, criticate de experti din Consiliul Europei: Sa fie retrase!

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 17:20
1014 citiri
Modificarile facute de Plesoianu si Nicolae la legea ONG-urilor, criticate de experti din Consiliul Europei: Sa fie retrase!
Fotomontaj Facebook Plesoianu/Nicolae

Modificarile la legea ONG-urilor initiate in Parlament de social-democratii Liviu Plesoianu (foto stanga) si Serban Nicolae (foto dreapta) sunt aspru criticate de expertii in drept ONG ai Consiliului Europei, care sustin ca ele incalca standardele internationale asumate de Romania si trebuie retrase.

"Sfatuiesc autoritatile romane, si in special pe parlamentarii romani, sa ia cat mai curand in considerare concluziile acestei opinii si sa faca un pas inapoi de la acest text (modificarile propuse pentru OG26/2000 prin L140/2017 - n.red.), pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept", a declarat Cyril Richie, presedintele Consiliului expertilor in dreptul ONG, conform unui comunicat remis miercuri Ziare.com.

Consiliul expertilor in dreptul ONG este o institutie parte a Conferintei organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei.

In opinia data publicitatii se arata ca adoptarea modificarilor propuse de cei doi parlamentari PSD "ar slabi foarte serios capacitatea ONG-urilor de a contribui la politicile guvernamentale, de a furniza servicii si de a satisface nevoile oamenilor".

De asemenea, modificarile incalca standardele impuse de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si recomandarile Comisiei de la Venetia cu privire la libertatea de asociere, arata sursa citata.

Expertii europeni mai subliniaza ca jurisprudenta CEDO "invalideaza modificarile vizand dizolvarea in 30 de zile a organizatiilor" si pe de alta parte "este neclar cum aceste modificari raspund unei nevoi a populatiei".

"Opinia este preluata deja intr-un mesaj public de ingrijorare si de Civil Society Europe. Aceasta alianta de 27 de retele internationale europene de ONG-uri solicita si Comisiei si Parlamentului European sa analizeze situatia din Romania si sa ia masurile necesare", se mai arata in comunicatul citat.

Propunerea controversata a fost adoptata tacit in Senat si a ajuns la Camera Deputatilor, decizionala.

Platforma lui Ciolos: PSD ataca societatea civila. Vrea sa schimbe legea ca sa o reduca la tacereUn deputat PSD anunta ca va vota impotriva modificarii legii ONG-urilor, propusa de colegii sai Serban Nicolae si Liviu PlesoianuSalvati Copiii se revolta impotriva legii PSD care modifica regulile pentru ONG-uri

Conferinta organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei este o institutie fondata in 2005 si reuneste peste 300 de organizatii neguvernamentale internation ...citeste mai departe despre "Modificarile facute de Plesoianu si Nicolae la legea ONG-urilor, criticate de experti din Consiliul Europei: Sa fie retrase!" pe Ziare.com

#modificare lege ONG experti europeni , #Stiri Guvern