Nicolicea sustine ca Iohannis e de vina daca OUG 14 e atacata la CCR: Abrogarea a fost propunerea lui

Luni, 20 Februarie 2017, ora 16:07
832 citiri
Nicolicea sustine ca Iohannis e de vina daca OUG 14 e atacata la CCR: Abrogarea a fost propunerea lui
Foto: Digi 24 TV

Abrogarea ordonantei de urgenta 13 prin OUG 14 prezinta riscul unei posibile sesizari la Curtea Constitutionala, afirma Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. El sustine ca PSD nu va sesiza Curtea, dar e posibil sa faca acest lucru cei care au contestat deja ordonantele 13 si 14 in Justitie.

In acest moment, ordonanta de abrogare, 14/2017, a trecut de Senat si este in procedura parlamentara la Camera Deputatilor, care e camera decizionala, iar ordonanta 13, atat de contestata, este la vot in Senat, prima camera sesizata.

Vezi si:

Tariceanu, despre ordonanta 13: Astazi o omoram complet. Sa nu mai aiba griji cei care credeau ca mai miscaOrdonanta 14 a fost aprobata in 4 minute de Comisia Juridica a Camerei. Maine se voteaza in plen

"Cei care insista ca o ordonanta abrogata sa poata sa fie respinsa printr-o lege isi asuma responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse", a declarat luni dupa amiaza Eugen Nicolicea.

Deputatul PSD a reamintit ca, dupa izbucnirea scandalului, premierul Grindeanu a vorbit initial de "doua solutii: prorogare de termen si abrogare".

Eugen Nicolicea a sustinut solutia prorogarii (amanarii) ca fiind cea mai sigura, "daca o faceai pe 4 ani, sa iesi din mandat".

"Premierul a cedat si a acceptat punctul de vedere al presedintelui Iohannis. (...) Apoi toata lumea a sarit ca e greu cu abrogarea, uitand ca propunerea e a dl Iohannis (...) Domnul Dragnea a zis sa le dam ocazia sa isi manifeste intelepciunea" din punct de vedere juridic, a mai afirmat Eugen Nicolicea.

Deputatul PSD a subliniat ca exista posibilitatea ca legea de respingere a OUG 13 sa fie declarata neconstitutionala si a facut trimitere la un precedent, mai exact la Decizia 98 /2001 a CCR, care se refera la "declararea ca neconstitutionala a unei legi de abrogare a unei ordonante deja abrogata", respectiv ordonanta 23/1999.

Decizia respectiva a fost data, insa, inainte de intrarea in vigoare a actualei Constitutii a Romaniei, care a fost votata in 2003.

"Daca va exista vreun efect negativ, le va apartine in totalitate. Aceste variante pe care le-au propus ei, cu drobul de sare, se continua in discutii. V-am dat o solutie definitiva, nu ati acceptat, va asumati!", le-a transmis Nicolicea liderilor Opozitiei, in frunte cu presedintele Iohannis.

Intrebat daca ceea ce vrea sa spuna este ca e posibil ca legea de respingere a OUG 13 sa fie atacata la CCR, Eugen Nicolicea a raspuns: "Nu stiu, din partea PSD nu va e ...citeste mai departe despre "Nicolicea sustine ca Iohannis e de vina daca OUG 14 e atacata la CCR: Abrogarea a fost propunerea lui" pe Ziare.com

#Nicolicea ordonanta contestatie CCR , #Stiri Guvern