Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:58
2054 citiri
Noua rectificare bugetara ingrijoreaza Consiliul Fiscal

Proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2012 i-a ingrijorat pe membrii Consiliului Fiscal.

Comparativ cu prima modificare bugetara, proiectul curent prevede o majorare a veniturilor si cheltuielilor cu 1,95 miliarde de lei, mentinandu-se nemodificata tinta de deficit bugetar la 13,6 miliarde de lei, respectiv 2,25% din PIB, care este evaluat la 607,3 miliarde de lei.

Veniturile bugetare

Guvernul va avea la buget venituri mai mari cu 1,5 miliarde de lei, datorita unei prime transe, de 910.000 milioane de lei, provenita din licitatia 4G, in urma careia operatorii de comunicatii vor plati aproximativ 700 de milioane de euro.

Veniturile bugetare ale Romaniei vor fi suplimentate cu inca 590 de milioane de lei si datorita celorlalte categorii de venituri, adica incasari suplimentare provenite din venituri nefiscale (90 de milioane de lei), taxa clawback (3,6 milioane de lei), accize (2,1 milioane de lei), impozit pe venit si salarii (3,9 milioane de lei), venituri de capital (1 milion de lei).

Comparativ cu bugetul initial, veniturile totale sunt mai mari cu 1,42 miliarde de lei.

"Consiliul fiscal apreciaza proiectiile de venituri bugetare ca fiind in general realiste", se arata in raport.

"Cu toate acestea, Consiliul fiscal isi manifesta rezerva fata de nivelul estimat al categoriei "sume primite de la UE in contul platilor efectuate" care apare drept semnificativ supraevaluat, avand in vedere ca performanta mai buna in ceea ce priveste absorbtia de fonduri structurale si de coeziune din primul semestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului 2011 este improbabil a fi repetata si in a doua jumatate a lui 2012, in contextul blocarii de catre Comisia europeana a platilor pentru mai multe programe operationale.

Cheltuielile bugetare

Cheltuielile totale sunt mai mari cu 1,5 miliarde de lei decat cele din prima rectificare, potrivit raportului.

Majorarea se datoreaza programelor finantate din fonduri europene post-aderare (2,27 miliarde de lei), dar si cheltuielilor pentru bunuri si servicii (400 de milioane de lei).

Consiliul fiscal apreciaza ca nivelul bugetului pentru investitii este inca mic - 723,1 milioane de lei.

In cadrul primei rectificari bugetare, bugetul pentru investitii fusese micsorat cu 1,29 miliarde de lei, in conditiile in care fondurile europene generasera cheltuieli de 1,86 miliarde de lei.

"Avand in vedere evolutiile recente in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune, in opinia Consiliului fiscal, apare drept esentiala incadrarea stricta a alocarilor din fonduri proprii pentru proiecte de pentru proiecte de investitii in limitele bugetate, in speta evitarea unor cheltuieli suplimentare din resurse proprii care sa substituie fluxuri sub asteptari din fonduri europene post-aderare, ceea ce ar pune in pericol tinta de deficit bugetar pentru anul in curs", se spune in raport.

In ceea ce priveste obligatiile restante ale bugetului, daca in 2011 nivelul lor a fost in tintele FMI, ele au inceput sa creasca, in mod special in martie si iunie 2012. In august a fost atins maximul obligatiilor de stat.

Masurile recene luate de guvern ar trebui sa stabilizeze nivelul datoriilor publice in lunile septembrie si octombrie, potrivit Consiliului fiscal.

"Problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problema recurenta, ce reflecta o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii finantelor publice locale".

#rectificare bugetara 2012, #rectificare bugetara Romania, #rectificare buget 2012, #Consiliul Fiscal rectificare bugetara , #Stiri Guvern