Patru reforme urgente ca sa iesim din anchilozare. Stiti pe cineva caruia nu-i e frica?

Luni, 15 Mai 2017, ora 12:05
1055 citiri
Patru reforme urgente ca sa iesim din anchilozare. Stiti pe cineva caruia nu-i e frica?

De cand au venit la putere PSD si ALDE, agenda publica a fost acaparata de iertarea pacatelor. A celor comise de catre politicieni.

Coalitia a actionat fie in chip agresiv (OUG13), fie apucand-o pe cararile intortocheate dintre Guvern, comisiile juridice din Camere si capul Legislativului. Cel din urma pare sa fi renuntat la lupta pentru gratiere.

Nimic nu e, insa, sigur. Dincolo de comportamentul dezolant al unor oameni, institutiile si legile au vadit hibe importante. Iata de ce, in opinia mea, experienta recenta impune cel putin patru reforme. Altfel, riscam sa vedem reaparand aceleasi crize.

In primul rand, ar trebui sa se interzica persoanelor condamnate penal sa candideze pentru orice demnitate publica. Intr-adevar, e absurd ca o asemenea interdictie sa vizeze doar ocuparea unei pozitii in Executiv. Criza a pornit de la faptul ca Dragnea nu poate fi premier. El a ajuns, in schimb, bine mersi nu numai deputat, ci si presedinte al Camerei.

Un condamnat poate face, deci, lege pentru propria intrare in Guvern. Coerenta cere ca interdictia valabila pentru Cabinet sa fie extinsa la Parlament, ca si la autoritatile locale, grav afectate si ele de coruptie.

A doua reforma ar trebui sa priveasca Avocatul Poporului. Ciorbea a cautat sa forteze printr-o decizie a CCR intrarea sefului PSD in Palatul Victoria. Nu e prima data cand fostul premier se dovedeste a fi sclavul unei majoritati, nu aparatorul interesului public.

Nici predecesorii sai n-au fost diferiti, chiar daca au fost ceva mai discreti. Avocatul Poporului ar trebui ales direct de catre cetateni. Constitutia o ingaduie. Una e responsabilitatea la care te obliga alegerea, alta - cea conferita printr-o numire dupa negocieri in sanul unei majoritati din Legislativ.

In al treilea rand, cred ca accesul in Curtea Constitutionala ar trebui interzis oricarei persoane care a avut afiliere la un partid sau a detinut mandate in Legislativ ori in Guvern. Daca esti o data partizan, nu esti neaparat in veci partinitor. Dar, cand e vorba despre interesul public, e mai bine sa nu risti cu nimeni.

Ideea ca soarta sefului PSD de azi e in mana unui fost parlamentar si ministru PSD - aflat in fruntea CCR tot cu sprijinul fostilor colegi -, este o aberatie politica.

In fine, intrucat e evident ca alesii se folosesc frecvent de Parlament pentru a proteja fraude si interese private, poate ca ar fi nimerit ca nimeni sa nu detina mai mult de doua mandate.

Desi imunitatea se refera la opinii, in R ...citeste mai departe despre "Patru reforme urgente ca sa iesim din anchilozare. Stiti pe cineva caruia nu-i e frica?" pe Ziare.com

#reforma politica, #avocatul poporului ales, #maxim doua mandate parlamentari , #Stiri Guvern