Pe cine sperie viitorul luminos al Romaniei

Marti, 13 Iunie 2017, ora 19:14
761 citiri
Pe cine sperie viitorul luminos al Romaniei

Urmarind reactiile provocate de recenta vizita a presedintelui Klaus Iohannis in Statele Unite ale Americii s-ar spune ca toti cei care pana acum il injurau si radeau de Donald Trump, brusc si peste noapte, il considera un presedinte de incredere pe ale carui promisiuni si politeturi de poti baza.

Desigur, promisiunile, vorbele frumoase si incurajarile presedintelui SUA la adresa Romaniei nu sunt doar cuvintele fostului afacerist si showman Donald Trump, azi cel mai important lider al lumii, ele reprezinta si angajeaza statul american intr-o, speram noi, noua si mult mai avantajoasa si profitabila etapa a parteneriatului pe care tara noastra il are cu America.

Privita exclusiv din acest punct de vedere, vizita lui Klaus Iohannis in SUA a fost un succes, atat al Romaniei cat si al presedintelui in plan personal. Pentru Romania ca tara a fost un succes urmat, inevitabil, de cel putin o conjuctie adversativa "dar".

Pentru Klaus Iohannis, ca presedinte si politician, a fost un succes aproapte curat, poate cel mai mare succes al sau de pana acum, desi si aici exista un "dar" care ar putea sa apara dupa ce vom vedea cum vor alege sa citeasca liderii europeni importanti, in primul rand Merkel si Macron, cuvintele de lauda adresate de Iohannis fata de mustruluiala pe care Trump a adresat-o europenilor la Bruxelles in legatura cu cheltuielile NATO.

Iohannis va afla, insa, curand, ce reactii au cei doi lideri ai UE in legatura cu vizita sa in SUA si strategia din domeniul militar jucata de Romania la Washington, peste cateva zile urmand sa se vada atat cu Angela Merkel cat si Emmanuel Macron.

Altfel, prin modul in care a fost primit si pentru asigurarile pe care le-a smuls de la Donald Trump, Klaus Iohannis a castigat la capitolul imagine cam tot atat cat a pierdut prin toata inactivitatea si detasarea fata de problemele din planul politicii interne. Doar ca miza succesului personal inregistrat de Klaus Iohannis in America e mult prea putin, chiar si daca il socotim doar in cheia politicii interne.

Daca si cat de benefica a fost pentru Romania vizita facuta de presedinte la Casa Alba vom vedea, cu adevarat, doar in timp. Peste cateva luni, intr-o prima faza, apoi peste un an sau doi-trei.

Succesul ei ar trebui sa se traduca in primul rand nu doar in asigurarile primite in planul securitatii, dar mai ales in cel economic, al investitiilor directe americane atat de asteptate si, deloc in ultimul rand, in ridicarea umilintei indurata de cetatenii r ...citeste mai departe despre "Pe cine sperie viitorul luminos al Romaniei" pe Ziare.com

#Klaus Iohannis vizita SUA, #Klaus Iohannis Casa Alba, #Klaus Iohannis Donald Trump , #Stiri Guvern