Politicieni austrieci pun la indoiala capacitatea Romaniei de a conduce UE si propun excluderea ALDE din partidul european

Luni, 13 August 2018, ora 18:59
897 citiri

Politicieni din Austria se declara preocupati in legatura cu situatia politica din Romania, exprimand dubii privind capacitatea Bucurestiului de a exercita Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Tensiunile politice din Romania ar putea avea consecinte pe plan european, in contextul in care Romania va prelua din ianuarie 2019 presedintia Consiliului UE, noteaza Der Standard.

Eurodeputatul austriac Othmar Karas, membru al formatiunii de guvernamant Partidul Libertatii (OVP, extrema-dreapta), a declarat ca este "inca prematur" sa se stabileasca daca Guvernul social-democrat de la Bucuresti va face fata provocarii detinerii Presedintiei Consiliului UE.

Insa daca va continua atitudinea de sustinere pentru utilizarea fortei impotriva demonstrantilor, "am putea asista la o problema fara precedent", a atras atentia el.

Rolul principal in asigurarea Presedintiei Consiliului UE dupa 1 ianuarie 2019 va fi asigurat de Guvernul Romaniei, in acest moment condus de Viorica Dancila.

La randul sau, eurodeputatul social-democrat austriac Josef Weidenholzer a insistat ca "mai ales o tara care urmeaza sa preia presedintia Consiliului UE trebuie sa respecte si sa protejeze criteriile Copenhaga". "Exista riscul ca evolutiile politice observate in Ungaria si Polonia sa se extinda in Romania", a subliniat el.

Wolfgang Zinggl, liderul grupului Lista Peter Pilz (centru-stanga) din Parlamentul Austriei, a cerut schimbarea Guvernului de la Bucuresti. "Un guvern nou-ales ar fi oricum mai bine plasat pentru a exercita Presedintia Consiliului UE si a atributiilor aferente", a declarat Zinggl pentru agentia de presa APA.

In schimb, eurodeputatul austriac Michel Reimon (Verzi/Alternativa Verde, proeuropean, ecologist) considera ca Romania va face fata Presedintiei Consiliului UE intrucat aceasta va fi "blocata de facto", din cauza scrutinului europarlamentar din 2019. "Situatia interna din Romania este preocupanta, dar va avea impact limitat asupra institutiilor UE. Din cauza iesirii Marii Britanii din UE (Brexit) si a alegerilor europarlamentare, viitoarea Presedintie a Consiliului UE va avea putin spatiu de actiune, toate deciziile importante vor fi luate de Presedintia austriaca a Consiliului UE, iar reformele post-Brexit vor fi abordate abia dupa scrutinul european", a explicat Michel Reimon.

Austria detine in prezent pres ...citeste mai departe despre "Politicieni austrieci pun la indoiala capacitatea Romaniei de a conduce UE si propun excluderea ALDE din partidul european" pe Ziare.com

#Romania presedintie UE Austria, #ALDE exclus grup european , #Stiri Guvern