Ponta: Am discutat cu Isarescu despre Autoritatea de Supraveghere Financiara

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 08:29
1706 citiri
Ponta: Am discutat cu Isarescu despre Autoritatea de Supraveghere Financiara

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea, marti, o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.

"Am discutat cu guvernatorul Mugur Isarescu si maine vom avea o noua discutie pe aceasta tema, nu am luat nicio decizie, dar am mare incredere in ceea ce guvernatorul Isarescu considera ca este util (...) Nu am luat o asemenea decizie si, daca vom lua aceasta decizie, este o problema de timp, nu se face peste noapte", a spus Ponta la RTV.

Premierul a sustinut ca in multe state europene cele trei autoritati de supraveghere din domeniul financiar functioneaza "sub o singura palarie" si sub control parlamentar.

Intrebat daca noua structura va fi condusa de actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, premierul a raspuns doar ca acesta nu va mai conduce Ministerul Finantelor in viitorul guvern, deoarece doreste sa lucreze din nou ca viceguvernator al Bancii Nationale.

Ponta a precizat totodata ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.

Intrebat daca astfel la cele trei autoritati actuale nu vor fi inlocuiti sefii numiti in perioada fostului guvern, in contextul unei alte majoritati parlamentare, de catre o persoana numita acum de noua majoritate parlamentara, premierul a raspuns ca ar fi gresit sa se creada ca "guvernatorul Isarescu ar dori sa puna" la conducerea noii structuri o persoana din cadrul USL.

"In loc de trei presedinti va ramane doar unul. Il banuiti pe domnul Isarescu ca vrea sa puna oameni de la USL? Ar fi total gresit", a spus Ponta.

Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.

#Autoritate Supraveghere Financiara Romania, #Victor Ponta discutii Mugur Isarescu , #Stiri Guvern