Ponta: Rolul Romaniei este sa fie un actor regional, un exportator de securitate si stabilitate

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 13:40
1995 citiri

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca rolul Romaniei este sa fie "un actor regional, un exportator de securitate si stabilitate si, in acelasi timp, de a fi un participant la proiectele care inseamna mult mai mult decat solutionarea unor crize punctuale".

"Romania are o perioada de timp in care trebuie sa-si atinga aceste obiective strategice. Noi lucram intotdeauna mai bine cand avem un reper foarte clar. Si, in 2018, statul modern roman va implini 100 de ani de la formarea sa, in 2019, Romania va detine presedintia semestriala a UE, transmite Agerpres.

Deci cred ca, in urmatorii 4-5 ani (...), Romania va trebui sa fie un exemplu de succes in ceea ce priveste integrarea europeana si transatlantica", a subliniat seful Executivului, in deschiderea Conferintei Bucharest Forum 2014, editia a III-a, cu tema ''Deblocarea potentialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Matasii'', eveniment organizat joi de Institutul Aspen Romania, German Marshall Fund of the US, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit acestuia, rolul pe care Romania l-a jucat si il joaca, acela de a avea privirile si spre partenerii traditionali din estul Europei si Statele Unite, dar si spre potentialii parteneri din Orient, este unul extrem de important.

"Si capacitatea noastra de a oferi predictibilitate si stabilitate, viziunea noastra de a lucra cu alti parteneri din regiune, ma refer la Bulgaria si Turcia, aceasta capacitate de a nu gandi doar pe termen scurt, macar in termeni de 5 - 10 ani, este ceea ce avem nevoie sa dezvoltam. Putem sa construim poate mai incet, dar sigur , si putem sa beneficiem, in termeni medii si lungi, ani de zile, de ceea ce facem impreuna", a aratat premierul.

Romania si balada Mesterului Manole

Victor Ponta a amintit si de o "legenda fundamentala a poporului roman", balada Mesterului Manole, ale carui constructii de peste zi, se surpau noaptea. "Si am aplicat-o de foarte multe ori in viata politica si in ceea ce priveste viziunile si proiectele nationale", a adaugat el, precizand ca pozitia Romaniei, de poarta a Europei spre Orient, de frontiera a UE si NATO, reprezinta o uriasa oportunitate care poate fi folosita sau ratata.

Premierul a mai spus ca proiectul privind un nou "drum al matasii" nu este usor si se confrunta acum cu noi provocari, care nu au fost anticipate.

"Anul acesta, cred ca trebuie sa discutam din nou despre securitatea si stabilitatea regiunii, pentru ca au existat si exista provocari noi, pe care nu le-am anticipat si nu le-am fi dorit, legate de inviolabilitatea teritoriala a unor tari din regiune - Ucraina, Georgia, Moldova. Exista noi provocari legate de relatia intre tari din regiune si intre comunitatea europeana si translatantica si Federatia Rusa. Cu atat mai mult, cred ca obligatia de a gasi solutii pentru un proiect strategic, in special economic, este esentiala pentru ca, dupa aceea, trebuie sa gasim si solutii politice. (...) Trebuie sa intelegem ca proiecte mari, care asigura dezvoltarea economica, pace sociala de-a lungul celor doua continente, asiatic si european, pot de fapt sa impulsioneze solutionarea crizelor, pot sa influenteze cauzele crizelor pe care acum, la nivel politic, incercam sa le rezolvam cu solutii politice.

#Ponta rol Romania, #Romania exportator securitate, #obiective strategice Romania , #Stiri Guvern