Pregatirile de constituire a grupului european de extrema dreapta se intensifica

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 09:02
1050 citiri

Parlamentul European pare sa aiba primul grup de extrema dreapta pe coridoarele sale pana la mijlocul lunii ianuarie, gratie parlamentarilor din cele doua noi state membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, care fac aceasta formatiune posibila.

Potrivit regulamentului UE, trebuie sa existe cel putin 19 parlamentari europeni din cinci state membre diferite, ca un grup politic sa poata fi format.

Expansiunea blocului, de la 1 ianuarie, a adus posibilitatea formarii grupului prin venirea unui parlamentar european din partidul bulgar de extrema dreapta Ataka si a cinci membri romani ai Parlamentului European provenind din partidul nationalist si anti-Roma - Romania Mare. Incercarile de a forma un partid de extrema dreapta in adunarea de la Bruxelles dateaza de ani buni dar in general au fost stanjenite de diferentele existente intre variatele grupari nationale si de lipsa unei platforme comune.

Dar acum, potrivit parlamentarului european din Austria Andreas Moelzer, care a fost unul dintre promotorii principali ai formarii unei miscari europene de extrema dreapta, grupul va putea lua fiinta la 15 ianuarie si va fi intitulat probabil "Identitate, Suveranitate si Transparenta (IST)."

Dl. Moelzer a declarat agentiei austriece de stiri APA ca noul grup se asteapta sa fie condus de catre Bruno Gollnisch, membru al Frontului National din Franta. Mai are inca "unele imponderabile dar este foarte etans," declara domnul Moelzer la APA, referindu-se la planul pentru 15 ianuarie. El a mai spus ca grupul va avea cel putin 20 membri si va avea un program intemeiat pe un "consens minimal", fiind impotriva imigratiei, impotriva intrarii Turciei in Uniunea Europeana, impotriva constitutiei UE pentru "tendintele ei... catre o conducere centralizata."

Programul prea general tradeaza o lipsa de armonie intre diferitele elemente nationale, unul dintre principalele motive ale formarii grupului fiind acela de a avea un cuvant mai greu, de spus, in Parlamentul European. "El este mai mult un grup tehnic decat unul politic," declara agentiei APA, italianca Alessandra Mussolini, nepoata celebrului facist Il Duce. "Suntem impreuna mai ales din necesitate. Supravietuirea este posibila numai intr-un grup politic," a adaugat ea, referindu-se la faptul ca grupurile au dreptul la mai multe fonduri si la pozitii politice in Parlamentul European, ceea ce alti membri al Parlamentului, necuprinsi in grupuri, nu pot avea.

Odata lansat, grupul de extrema dreapta va aduce laolalta politicieni foarte diferiti. Dl. Gollnisch este in
asteptarea unui veridict al tribunalului cu privire la chestionarile legate de Holocaust. Bulgarul Dimitar Stoianov a trimis in trecut Parlamentului European un e-mail peiorativ la adresa romilor, cand reprezentantul maghiar al acestora din Parlamentul European a fost nominalizat pentru titlul de "parlamentar al anului", in timp ce parlamentarii europeni din partidul Romania Mare au un lider, Corneliu Vadim Tudor, care a atras atentia prin accentele sale rasiste.

Alti parlamentari europeni care vor intra in componenta grupului includ doi membri independenti, Luca Romagnoli din Italia si Ashley Mote din Marea Britanie, ca si parlamentari din partidul flamand Vlaams Belang.

Rador