Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E nemultumit ca Grindeanu n-a imbunatatit relatiile cu Rusia

Joi, 15 Iunie 2017, ora 10:20
802 citiri
Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E nemultumit ca Grindeanu n-a imbunatatit relatiile cu Rusia
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Presa internationala scrie pe larg despre criza guvernamentala din Romania provocata de PSD, dupa ce miercuri a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, care insa a refuzat sa demisioneze, riscand astfel sa provoace o noua criza politica la patru luni dupa manifestatii fara precedent impotriva coruptiei.

"Un premier este legitim atat timp cat dispune de sustinerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras aceasta sustinere", a declarat seful Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, la finalul reuniunii partidului. "Ministrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern", a adaugat el citat de AFP:

Grindeanu a anuntat imediat ca refuza sa isi depuna mandatul. "Nu voi demisiona. Este vorba despre Guvernul Romaniei (...), avem toti o responsabilitate fata de acest lucru", a spus el intr-o conferinta de presa.

AFP scrie ca, daca Grindeanu se cramponeaza de acesta functie, PSD pare condamnat sa depuna o mottiune de cenzura impotriva propriului Guvern.

Potrivit lui Grindeanu, aceasta criza are o singura explicatie, si anume dorinta sefului PSD "de a concentra toata puterea in mainile sale".

Dragnea, care i-a condus pe social-democrati catre o victorie zdrobitoare in alegerile legislative din 2016, a fost nevoit sa renunte la o candidatura la postul de premier, din cauza unei condamnari la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala. El este cel care l-a propus pe Grindeanu in acest post.

Potrivit mai multor analisti citati de AFP, aceasta racire a avut loc recent intre Dragnea si fostul sau protejat si ar fi legata de reticentele acestuia fata de amendarea Codului Penal dorita de seful PSD.

O tentativa de flexibilizare a legislatiei anticoruptie a condus, in iarna, la un val de proteste de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist, obligand PSD sa-si revizuiasca initiativa.

Deutsche Welle scrie ca oficialii PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, ca nu respectat programul de guvernare al partidului.

In pofida celei mai rapide cresteri economice in Uniunea Europeana in primul trimestru al acestui an (5,7%), Romania ramane a doua cea mai saraca tara din uniune si are nevoie urgenta de investitii in domeniile sanatatii si infrastructurii de transport, care probabil vor fi intarziate de aceasta criza, scrie DW.

Potrivit Politico, Grindeanu vrea sa sa ramana la putere pana cand presedintele garanteaza ca viitorul premier va fi din PSD.

"Sfidarea lui ...citeste mai departe despre "Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E nemultumit ca Grindeanu n-a imbunatatit relatiile cu Rusia" pe Ziare.com

#criza guvernamentala PSD, #retragerea sustinerii premierului Grindeanu , #Stiri Guvern