Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul prin care se sporeste imunitatea judecatorilor CCR, avizat pozitiv in comisia juridica a Senatului

Proiectul prin care se sporeste imunitatea judecatorilor CCR, avizat pozitiv in comisia juridica a Senatului
Comisia juridica a Senatului a votat miercuri un raport de adoptare a initiativei legislative care sporeste imunitatea judecatorilor CCR, prevazand ca acestia nu vor putea fi urmariti penal, retinuti sau arestati fara incuviintarea a doua treimi din membrii Curtii.

Initiativa a fost adoptata de Camera Deputatilor in luna aprilie, iar Senatul este forul decizional in acest caz.

Citeste mai multe despre: Deputatii au votat superimunitatea judecatorilor CCR.

Potrivit proiectului adoptat de Camera, articolul 66 al legii se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Judecatorii Curtii nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al PICCJ".

De asemenea, "incuviintarea prevazuta la alineatul precedent se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza".

"Pentru infractiuni savarsite de judecatorii Curtii Constitutionale, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre PICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ. In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul Justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestarea prevazute la alineatul 1", mai prevede propunerea legislativa.

Potrivit proiectului, judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului Curtii Constitutionale adoptata cu votul a doua treimi din membrii Curtii.

In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept.

Potrivit unui amendament al deputatului PSD Florin Iordache, "Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

In prezent, art. 66, alineatul 1 prevede: "Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

De asemenea, la articolul 69, dupa alineatul 3 se introduce alineatul: "Dupa incetarea mandatulu ...citeste mai departe despre "Proiectul prin care se sporeste imunitatea judecatorilor CCR, avizat pozitiv in comisia juridica a Senatului" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 500 ori
Citeste mai multe despreraport comisie Senat imunitate CCR