PSD a depus un proiect prin care vrea sa-l elimine pe presedinte din procedura de numire a sefilor parchetelor si ICCJ

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 09:45
917 citiri
PSD a depus un proiect prin care vrea sa-l elimine pe presedinte din procedura de numire a sefilor parchetelor si ICCJ
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

PSD a depus la Camera Deputatilor un nou proiect de modificare a Legii privind statutul magistratilor prin care il elimina pe presedintele Romaniei din procedura de numire a sefilor parchetelor, precum si a celor ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit proiectului, prerogativa numirii acestora urmeaza sa fie preluata de Senat, arata Profit.ro.

"Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora ar trebui sa fie numiti de Senatul Romaniei avand in vedere ca acesta exercita un mandat de reprezentativitate dat de popor ca detinator al suveranitatii nationale", se arata in expunerea de motive a draftului proiectului.

Cei 40 de parlamentari ai PSD care au initiat proiectul vor ca Senatul sa numeasca sefii ICCJ la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, ministrul Justitiei ar urma sa faca propunerile pentru numirea in functiile respective dintre judecatorii desemnati in acest scop de Adunarea Generala a Judecatorilor din ICCJ.

In prezent, legea prevede ca numirile in functii de conducere la Inalta Curte sunt facute de presedintele Romaniei la propunerea CSM, fara sa fie implicati ministrului Justitiei sau Adunarea Generala a Judecatorilor.

Klaus Iohannis, te scot din joc!Serban Nicolae vrea sa-l scoata complet pe presedinte din procedura numirii sefiilor de parchete ...citeste mai departe despre "PSD a depus un proiect prin care vrea sa-l elimine pe presedinte din procedura de numire a sefilor parchetelor si ICCJ" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PSD presedinte numire parchet, #presedinte numire sefi parchete , #Stiri Guvern