PSD vrea o noua lege a Academiei Romane: Presedinte cu rang de ministru, salarii mult mai mari, scutiri de taxe

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:56
1029 citiri
PSD vrea o noua lege a Academiei Romane: Presedinte cu rang de ministru, salarii mult mai mari, scutiri de taxe
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD si-a insusit proiectul de lege elaborat de Academia Romana privind propria functionare si l-a depus in Parlament, preluand aproape integral solicitarile institutiei: presedintele va avea rang de ministru, salariile titularilor cresc si sunt indexate cu inflatia, iar Academia va beneficia de scutiri de taxe si impozite.

Proiectul este semnat de 42 de parlamentari PSD, printre care si Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Serban Nicolae, Adrian Tutuianu si Florin Iordache, precum si liberalul Daniel Zamfir si senatorul ALDE Ion Hadarca. Initiatorul principal al legii este Ecaterina Andronescu.

Ideea a aparut in septembrie 2016, fiind propusa de catre Academia Romana, prin presedintele Ionel Vlad, si insusita acum de PSD.

Proiectul a fost depus in Senat, iar Camera Deputatilor va fi for decizional.

Potrivit initiativei, Academia va beneficia de facilitati si scutiri de taxe.

"Academia Romana beneficiaza de sprijinul financiar al statului in realizarea misiunii si a obiectivelor sale. (...) Academia Romana beneficiaza de scutirea de taxe si impozite, precum si de alte facilitati stabilite de lege", se arata in proiect.

In acest moment, Academia are scutiri doar pe terenuri si cladiri, iar actuala lege nu expliciteaza in ce alte domenii vor fi aceste "facilitati".

Pe langa facilitatile pentru Academie, proiectul instituie reguli identice si pentru fundatiile din administrare, precum Fundatia Familiei Menachem H. Elias, Spitalul Universitar de Urgenta "Elias", Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator si Medicina Preventiva Bucuresti, Sanatoriul din Olanesti, Fundatia Patrimoniu si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta.

Printre facilitati se numara si asigurarea, de la bugetul de stat, a cotizatiilor aferente Academiei Romane ca membru in asociatii academice europene si mondiale.

In acest moment, Academia este finantata de stat, insa aceasta prevedere inseamna ca aceste cotizatii vor fi platite separat, si nu prin bugetul acordat anual.

Academia Romana va avea si drept indirect de initiativa legislativa, dar va avea si dreptul de a aviza acte legislative.

" (Academia - n.red.) avizeaza proiecte de acte normative care privesc domeniile de activitate ale Academiei Romane, (...) elaboreaza proiecte de acte normative din domeniul sau de activitate, care se supun spre insusire si aprobare Guvernului", potrivit proiectului.

Vor creste si salariile membrilor Academiei. Ei vor trece de la o in ...citeste mai departe despre "PSD vrea o noua lege a Academiei Romane: Presedinte cu rang de ministru, salarii mult mai mari, scutiri de taxe" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea Academiei Nationale, #Ecaterina Andronescu lege Academie , #Stiri Guvern