Raetchi (PNL): PSD a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa modelul Putin

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 13:22
597 citiri
Raetchi (PNL): PSD a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa modelul Putin
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi acuza PSD ca a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa "modelul Putin".

Raetchi sustine, intr-un comunicat de presa remis sambata, ca prin aceasta lege depusa de PSD li se impun obligatii birocratice suplimentare ONG-urilor si li se interzice sa desfasoare activitati de opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica.

Potrivit deputatului liberal, modificarea legislativa pe care PSD o propune cu privire la asociatii si fundatii este, in fapt, un "act mascat de cenzura" la adresa ONG-urilor.

"Problema mi-a fost adusa in atentie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasa in domeniu si trebuie remediata cat mai repede. In primul rand, initiativa legislativa impune poveri birocratice suplimentare pentru organizatiile non-guvernamentale, chiar mai stricte decat in cazul firmelor: acestea vor putea fi dizolvate in doar 30 de zile daca nu raporteaza de doua ori pe an, in Monitorul Oficial, sursele de venit si cheltuielile", mentioneaza Raetchi.

El sustine ca modificarea legislativa pleaca de la premisa ca ONG-urile trebuie sa fie supravegheate si controlate intr-o masura mai mare decat firmele, ca si cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi ingreunarea activitatii acestora.

De asemenea, mentioneaza Raetchi, amendamentul prin care fundatiile sau asociatiile au obligatia de a nu desfasura activitati politice de orice natura, respectiv de strangere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opozitie fata de un partid politic sau un candidat pentru o functie publica in care acesta poate fi numit ori ales, poate conduce la "abordari regretabile si abuzive".

"Monitorizarea si sanctionarea partidelor si a oamenilor politici reprezinta o functie de baza a ONG-urilor si aceasta nu trebuie sub nicio forma ingradita.

ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea dupa protestele masive generate de OUG 13 si, de aceea, solicit retragerea initiativei legislative a PSD", a aratat Raetchi.

"In orice tara democratica, pluralitatea discursiva e asigurata de ONG-uri si de diversitatea lor. Este motivul pentru care Occidentul incurajeaza sectorul ONG pe orice palier legislativ, in timp ce tari precum Rusia sau China au o legislatie restrictiva, care pleaca de la premisa unui sector non-guvernamental, conspirationist. Sper ca Liviu Dragnea nu vrea sa puna Romania in randul acestor state, continuand delirul ...citeste mai departe despre "Raetchi (PNL): PSD a depus o initiativa legislativa prin care vrea sa cenzureze si sa hartuiasca ONG-urile dupa modelul Putin" pe Ziare.com

#PSD lege ONG , #Stiri Guvern