Raportul pe Justitie: Pana in decembrie sunt necesare progrese suplimentare din partea Romaniei

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:35
1789 citiri
Raportul pe Justitie: Pana in decembrie sunt necesare progrese suplimentare din partea Romaniei

Raportul CE privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) arata ca desi s-au inregistrat anumite schimbari pozitive, in special cu privire la respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, acestea nu sunt suficiente, iar Comisia asteapta o evolutie semnificativa in 2013, de la noul guvern si noul Parlament ales.

Comisia va continua sa monitorizeze atent progresele pe care le va face Romania in cadrul MCV si va publica urmatorul raport pe acest subiect in decembrie 2013.

Conform presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in ultimele sase luni "au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie, iar raportul nostru explica in mod clar unde sunt necesare progrese suplimentare."

Consulta raportul CE privind justitia din Romania aici.

In legatura cu spatiul Schengen, Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la acesta si oricum, Raportul pe Justitie nu ar trebui sa influenteze procesul, deoarece criteriile sunt complet diferite.

Declaratiile apartin purtatorul de cuvant al Comsiei Europene, Mark Gray, care a prezentat, la Bruxelles, Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene.

Business24 iti prezinta cele mai importante declaratii ale reprezentantului Comisiei Europene, cu privire la progresele inregistrate de Romania in lupta pentru combaterea coruptiei:

- Romania are un guvern si un parlament nou, care au un mandat clar pentru a lupta pentru respectarea legii si independenta justitiei. Noi am descris ce a fost facut. A existat un progres. Ne-am fi dorit sa fi vazut toate cele 10 recomandari implementate, dar nu am vazut acest lucru. Speram ca acest raport va reprezenta un ghid clar pentru Guvernul Romaniei in legatura cu ce are de facut, iar la sfarsitul lui 2013 vom vedea aceste progrese clare.

- Saptamana viitoare vom avea un Consiliu European cu privire la Cadrul Financiar Multianual. Sunt convins ca presedintele Barroso si premierul Ponta vor discuta pe mai multe subiecte, inclusiv MCV si folosirea fondurilor structurarale pentru cresterea economica a Romaniei.

- In privinta cooperarii Guvernului privind furnizarea de date privind spalarea de bani, s-a imbunatatit cadrul general al cooperarii. Este insa dificil sa facem insa estimari noi, daca nu exista studii clare privind sumele care trebuie recuperate din spalarea de bani. Dar s-au facut pasi inainte pentru stabilirea unui cadru care sa faca acest lucru posibil pentru viitor.

- Trebuie sa se tina seama atat de libertatea presei, dar si de momentele cand presa este folosita pentru intimidare. Am avut plangeri din partea unei serii de institutii si o multime de indivizi care au facut observatii in acest sens. Exista si jurnalisti care s-au plans apropo de presiunile asupra lor, dar exista si campanii media impotriva unor magistrati din institutiile cheie. Nu exista referiri in raport la jurnalisti individuali care hartuiesc magistratii.

- Romania nu are o lege a presei. Comisia sustine importanta fundamentala a unei prese libere si pluraliste. Am avut si noi un numar de jurnalisti care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu ce se petrece in Romania. Au existat atacuri si hartuire din partea media impotriva reprezentantilor din justitie. Barroso a ridicat aceasta problema in august. La fel si-au exprimat temerile si Consiliul Europei si Comisia de la Venetia. Am primit plangeri de la Curtea Constitutionala, CSM, Curtea Suprema. Deci e o problema care trebuie adresata. Observam care are legatura cu campaniile politice, dar in unele cazuri s-a intrecut masura, de aceea am inclus acest aspect in raport.

- Este imposibil sa prevedem o data la care Consiliul va da un raspuns privind intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Comisia a sprijinit stabilirea unui termen clar, dar Consiliul nu a dorit acest lucru. Pentru noi nu e nici o legatura intre MCV si intrarea in Schengen. Criteriile sunt complet diferite, iar criteriile pentru fiecare stat din Schengen pana acum au fost aceleasi si ar trebui aplicate si pentru Bulgaria si Romania.

- Este important sa existe o comunicare foarte clara, am avut numeroase intalniri cu ministrii romani, ceea ce arata ca avem incredere. Exista un acord intre presedintele Basescu si premierul Ponta, care speram ca va spori sentimentul de stabilitate. In ceea ce priveste increderea reciproca intre Comisie si guvern, exista un anume sentiment de incredere, iar faptul ca premierul Ponta se intalneste cu presedintele Barroso luni arata un nivel de comunicare constant si avem incredere in faptul ca Romania isi va respecta aceste angajamente.

- Romania indeplineste conditiile pentru Schengen in continuare. Dar raportul pentru Schengen este complet diferit fata de MCV.

- Comisia Europeana va monitoriza atent Romania in continuare si va reveni cu un raport la sfarsitul anului.

- Noul guvern si noul Parlament ales ofera oportunitati pentru progrese majore in justitie. Speram ca (n.r. aceste institutii) vor folosi aceste oportunitati.

- In legatura cu procedurile privind licitatiile publice s-a facut un progres limitat. Sunt necesare eforturi suplimentare.

- Privind spalarea banilor nu se pot spune foare multe lucruri. Lipsesc date exacte, studii si statistici privind acest fenomen. Situatia trebuie remediata in primul rand din acest punct de vedere.

- ANI a continuat sa isi imbunatateasca eficienta dar creeaza ingrijorari ca deciziile sale sunt contestate.

- Ar trebui sa existe reguli clare de conduita pentru membrii Parlamentului, proceduri clare si termene limita clare pentru ridicarea a imunitatii celor acuzati de coruptie. Daca imunitatea nu este ridicata ar trebui sa se ofere o motivatie clara.

- CE subliniaza responsabilitatea parlamentarilor si ministrilor de a da exemplu opiniei publice in ceea ce priveste respectarea legii si integritatea. Ministrii suspectati de fapte de coruptie ar trebui sa demisioneze.

- Candidatii pentru functia de Procuror General al Romaniei si procuror sef la DNA trebuie sa se bucure de incredere. Propunerile ministrului justitiei au fost respinse de Presedintele Basescu. Inainte de se face noi propuneri trebuie sa existe suficienti candidati bine pregatiti, care sa se bucure, preferabil, de sprijinul CSM, iar procesul de selectie trebuie sa fie unul transparent.

- Nu s-a aratat insa respect pentru toate institutiile justitiei din Romania. Au existat numeroase sesizari privind presiuni asupra magistratilor, precum si hartuirea acestora, de catre media.

- Curtea Constitutionala si deciziile acestei institutii au fost respectate

- Desi s-a facut un anumit progres, Romania trebuie sa faca mai mult pentru independenta justitiei.

- Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Grey, prezinta raportul CE privind functionarea justitiei din Romania din ultimele sase luni, atat privind recomandarile concrete ale Comisiei pentru respectarea legii si a independentei justitiei, cat si progresele privind reformele pe termen lung in combaterea corputiei.

***

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene aprecieaza ca Romania a urmat cateva din recomandarile CE privind justitia, dar trebuie sa continue acest demers pentru a acoperi toate ariile problematice.

Comisia se declara ingrijorata de presiunea permanenta asupra institutiilor justitiei si de lipsa de respect pentru independenta acestora, potrivit Euractiv.com, care se afla deja in posesia documentului.

Raportul MCV: Ingrijorare fata de lipsa de respect pentru justitie in Romania - surse

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport MCV, #raport pe Justitie, #lupta impotriva coruptiei, #monitorizare Romania justitie , #Stiri Guvern