Razboiul total - faza pe buget

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 06:33
5636 citiri
Razboiul total - faza pe buget

Povestea bugetului pastreaza linia pe care a inceput guvernul Grindeanu. Dupa ce a incercat sa adopte pe sub masa cele doua ordonante privind gratierea si modificarea codurilor penale, cam la fel au incercat si cu bugetul.

Pentru ca eu altfel nu pot numi faptul ca proiectul de buget a fost finalizat in noaptea dinaintea adoptarii, asa cum era ea programata. Cum sa ceri un aviz serios de la Consiliul Fiscal si de la Presedintie cand tu le trimiti proiectul in creierul noptii si astepti ca ei sa se pronunte pana a doua zi dimineata pe sute de cifre si detalii?

Mi se pare absolut clara neseriozitatea cu care a fost privit demersul legal al consultarii, dezinteresul total pentru dezbatere. Si daca, potrivit premierului, Consiliul fiscal a trimis totusi un punct de vedere, presedintia a programat discutia in CSAT pentru marti.

Vad ca Liviu Dragnea il acuza pe presedinte ca pune bete in roate guvernarii prin aceasta amanare. De ce? Pentru ca nu isi bate joc de aviz asa cum isi bate joc guvernul? Pentru ca vrea sa analizeze, nu sa semneze ca primarul? Eu zic ca presedintele procedeaza corect si responsabil.

Cu atat mai mult cu cat ceea ce intelegem ca propune guvernul este usor fantezist, cel putin la prima vedere.

Toata constructia bugetara pleaca de la prognozarea unei cresteri economice de poveste - 5,2%, substantial mai mult decat si-au propus tari europene cu economie mai solida si decat prognoza INS. Eu nu zic ca e rau ca dl Grindeanu sa aiba ambitia unei asemenea cresteri si daca va fi in stare sa o obtina nu are decat sa faca rectificari pozitive pe masura.

Dar acum mi se pare in situatia unui om care decide sa-si ia o masina extrem de scumpa mizand pe faptul ca anul viitor va gasi el o slujba extrem de bine platita. Sa o gaseasca intai si apoi sa-si ia ce vrea el, nu invers.

Nu am vazut niciun economist serios care sa gaseasca o justificare rationala pentru cresterea spectaculoasa prognozata de guvern. Iar asta se combina cu faptul ca deficitul este trimis la limita de sus - 2.99%.

Este oarecum amuzant ca acestea sunt cifrelele prezentate de guvernul patronat de Liviu Dragnea, acelasi care a decis anchetarea guvernului Ciolos pentru ratarea unor prognoze, dar care a incheiat anul cu un deficit de 2,4 %.

Dupa cum mi se pare extrem de grav faptul ca nivelul investitiilor de la buget este cel mai scazut din ultimii 12 ani. Da, stiu ca este invocata absorbtia de fonduri europene, asa cum tot este invocata de 10 ani. Si cu ele raman ...citeste mai departe despre "Razboiul total - faza pe buget" pe Ziare.com

#guvern Grindeanu buget, #CSAT aviz buget , #Stiri Guvern