Romania a indeplinit doar 4 din cele 15 teme date de FMI

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 15:40
1279 citiri
Romania a indeplinit doar 4 din cele 15 teme date de FMI

Guvernul si-a asumat indeplinirea a 15 obiective in scrisoarea de intentie inaintata catre Washington la sfarsitul ultimei misiunii a Fondului Monetar International, dar dintre acestea numai 4 au fost indeplinite pana la finalul lunii aprilie, data la care trebuiau finalizate toate punctele.

Obiectivele indeplinite sunt vanzarea unui pachet de actiuni de 15% de la Transelectrica si selectarea unor intermediari pentru ofertele Romgaz, respectiv vanzarea a 15% din actiuni, Hidroelectrica, 10% din actiuni si Tarom, 20% din actiuni.

Obiectivele neindeplinite includ vanzarea integrala a companiilor Oltchim si Cupru Min, ofertele publice secundare pentru Transgaz (15% din actiuni), selectarea intermediarilor la Posta Romana pentru vanzarea unui pachet minoritar de actiuni, selectarea intermediarilor la Electro Serv, respectiv vanzarea unui pachet minoritar, privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica, privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat recent ca in ceea ce priveste perioada potrivita pentru listarile la bursa a pachetelor de actiuni ale companiilor din energie, autoritatile vor discuta cu FMI.

In ceea ce priveste unul dintre obiectivele neindeplinite, adica privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea, patru companii au depus oferte preliminare in acest procesul. Potentialii investitori sunt SC Pegamont SA Ploiesti, PCC SE Germania, SC AISA Invest SA Romania si JSC TISE din Rusia. Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 270,043 milioane lei, in crestere cu 26% fata de cele raportate in 2010, conform informatiilor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Nici vanzarea integrala a Cupru Min nu a putut fi posibila deoarece nu s-a putut ajunge la un acord intre reprezentantii Guvernului si cei ai companiei castigatoare. Pe 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (nord-vest de Bucuresti), la pretul de 200,772 milioane euro. Pretul de pornire a fost de 57,363 milioane euro.

Potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la licitatia cu strigare au participat trei ofertanti, respectiv OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda si Roman Copper Corp. Canada. Demersul a esuat deoarece nu s-a putut ajunge la un acord intre reprezentantii Guvernului si cei ai companiei.

#Romania obiective FMI asumare, #obiective indeplinite FMI Romania, #obiective neindeplinite FMI Romania , #Stiri Guvern