Romania decide la toamna daca va cumpara rachetele Patriot. Avem si alte oferte

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 22:36
1094 citiri
Romania decide la toamna daca va cumpara rachetele Patriot. Avem si alte oferte
Foto: Facebook/Adrian Tutuianu

Ministrul Apararii a declarat, miercuri, referitor la sistemele Patriot, ca autoritatile din Romania sunt intr-o etapa intermediara, urmand ca, dupa ce vor avea toate detaliile tehnice, sa ia o decizie cu privire la achizitie, Adrian Tutuianu estimand o decizie finala in toamna.

"La momentul acesta suntem intr-o etapa intermediara. Pentru a finaliza discutiile, este nevoie de aprobarea Congresului si sigur de discutii cu cei care sunt implicati in acest proiect. Vom decide dupa ce vom avea toate detaliile tehnice si toate elementele care tin de acest program extrem de important pentru Armata Romaniei. (...) Eu cred ca vom avea in toamna, undeva in septembrie-octombrie o decizie finala", a spus ministrul la Digi 24.

Adrian Tutuianu a adaugat ca sunt evaluate toate variantele posibile si se tine cont de toate solutiile pe care le are o problema.

Intrebat cui apartine decizia finala, ministrul Apararii a declarat ca sunt "niste precedente", iar "cand a fost vorba de F-16, decizia a fost a Parlamentului", urmand ca in acest caz, sa se ia o decizie in perioada urmatoare.

"Poate fi o solutie care sa mearga spre Parlament sau nu. Evident ca CSAT se va pronunta cu privire la acest aspect inainte de a propune eventual un act normativ Parlamentului. (...) Sunt opt programe majore de inzestrare a Armatei, unul din aceste programe priveste dotarea cu rachete, e important pentru ca reprezinta o modalitate de aparare a teritoriului national si de indeplinire a obligatiilor asumate in cadrul NATO importante.

Avem oferte si de la alte state partenere, le analizam pe toate si vom decide asa cum este mai bine pentru securitatea nationala", a mai spus Adrian Tutuianu.

Ministrul a precizat ca este evident ca nu se vor plati toti banii odata, dar ca aceste chestiuni depinde de negocieri care inca nu au avut loc.

Adrian Tutuianu a mai mentionat ca el a cerut retragerea programului de inzestrare din CSAT, fiind la trei zile de la preluarea mandatului in care a avut "nefericitul incident cu militarii decedati", atunci cand a constatat ca documentul depus inainte ca el sa preia mandatul avea anumite neconcordante intre alocarea bugetara si nevoile de inzestrare, referindu-se la respectarea procentului de 2% pentru Aparare din Produsul Intern Brut (PIB).

Citeste mai departe despre "Romania decide la toamna daca va cumpara rachetele Patriot. Avem si alte oferte" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tutuianu rachete Patriot cumparat Romania , #Stiri Guvern