Romania se pregateste de un nou imprumut pe pietele internationale

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 16:47
1876 citiri
Romania se pregateste de un nou imprumut pe pietele internationale

Ministerul Finantelor Publice (MFP) pregateste o noua emisiune de obligatiuni pe pietele internationale, care va fi derulata la inceputul anului viitor, mai multe banci straine fiind deja angajate drept consultanti pentru efectuarea operatiunii.

Bancile HSBC, Citigroup, Barclays si BNP Paribas vor servi drept aranjorii tranzactiei.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a declarat ca Romania prospecteaza atat piata americana, cat si pe cea europeana pentru o emisiune de obligatiuni la inceputul anului viitor.

Finantele au atras in acest an de pe pietele internationale 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde de dolari, la care se adauga aproximativ 760 milioane euro si 50,1 miliarde lei imprumutate de pe piata locala.

Cea mai recenta operatiune pentru vanzarea de obligatiuni in valuta pe pietele externe a fost organizata la finalul lunii octombrie, cand Romania a atras 1,5 miliarde de euro prin lansarea unei emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu scadenta la sapte ani, iar randamentul a fost stabilit la putin peste 5% pe an.

In luna septembrie au fost atrase de pe pietele internationale alte 750 milioane euro.

Obligatiunile in dolari au fost plasate in prima partea a anului pe piata SUA.

Costurile de finantare au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

#Romania imprumut piete internationale, #vanzare obligatiuni valuta, #bnr politica monetara , #Stiri Guvern