Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc in ciuda tuturor calculelor politice. Si pare ca a avut dreptate

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 08:44
939 citiri
Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc in ciuda tuturor calculelor politice. Si pare ca a avut dreptate
Foto: Arhiva Pixabay

In pofida tuturor calculelor politice si a recomandarilor, Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc. Evenimentele par sa-i dea in cele din urma dreptate.

Este posibil ca, in intimitatea sa, in ceea ce are mai discret, politica de la Bucuresti sa fi primit cu oarecare satisfactie desfasurarile politice recente. Diplomatia romaneasca mizase discret pe supravietuirea lui Bashar al-Assad. Cand altii si-au inchis ambasada la Damasc, Romania a pastrat-o, in pofida riscurilor potentiale, reusind sa fie de folos si partenerilor occidentali.

Nu vorbim aici despre simpatie, ci de o intuitie si de o perspicacitate care cel putin pana acum a fost confirmata: Siria nu putea fi comparata cu celelalte tari care trecusera prin valul de schimbari al "primaverii arabe".

Bashar al-Assad pare imposibil de reabilitat si totusi presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a vorbit luni la conferinta de presa de la Versailles, sustinuta impreuna cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre dialogul cu "reprezentantii lui Bashar al-Assad". Tot el a vorbit despre "o tranzitie democratica", dar mai ales - si acesta a fost punctul central al discutiilor pe dosarul sirian, noul presedinte al Frantei a avertizat asupra riscurilor pe care le implica "distrugerea unui stat".

Prin urmare, poate fara Assad, desi nu a spus-o, evitand orice trimitere directa la liderul sirian, dar prin acceptarea actualelor structuri de putere si construind pe temeiul acestora.

Nu este exclus ca pozitia romaneasca sa fi fost doar urmarea unei distributii de roluri in concertul puterilor occidentale, dar este cert ca rolul i se potrivea.

Romanii s-au straduit mereu sa intretina prietenii in toate directiile - de pilda si cu Israelul si cu Iranul - asa incat sa poata deveni la nevoie o platforma de comunicare cu oricare actor implicat in conflictele zonale.

Fostul presedinte Traian Basescu avusese de suportat critici taioase din partea liderilor USL, care, poate pentru ca nu intelegeau subtilitatea jocului, arborasera o pozitie de principiu mult mai "pro-occidentala", condamnand sonor regimul lui Bashar al-Assad. Criticile interne s-au temperat insa, diplomatia romaneasca reusind in cele din urma sa-si conserve traditionalul low profile.

Schimbarea de conduita a Frantei fata de Rusia a fost evidenta, in pofida asteptarilor. Dar, spre deosebire de altii, tanarul presedinte putea face acest lucru - aici e subtilitatea - caci el se bucura de o imunitate speciala, fiind eroul liberalismului ...citeste mai departe despre "Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc in ciuda tuturor calculelor politice. Si pare ca a avut dreptate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania ambasada Damasc, #regim Bashar al Assad , #Stiri Guvern