Update - Samsarii imobiliari, goniti de pe o piata de opt miliarde de euro. Incep anchetele

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 13:26
2372 citiri
Update - Samsarii imobiliari, goniti de pe o piata de opt miliarde de euro. Incep anchetele
Un proprietar care a vandut dreptul litigios cu 10.000 euro iar dupa trei luni a fost despagubit 1,5 milioane euro

Guvernul s-a asumat raspunderea asupra proiectului de lege privind despagubirile pentru imobilele nationalizate si il va trimite in Parlament in vederea angajarii raspunderii.

Guvernul raspunde astfel unei solicitari din partea CEDO, care a cerut Romaniei sa implementeze un nou sistem de acordare a despagubirilor pana la sfarsitul lunii aprilie 2013.

Potrivit proiectului de lege, pana la 1 ianuarie 2016, terenurile si imobilele se vor restitui in natura la nivel local de catre administratiile locale sau de Agentia Domeniilor Statului.

Potrivit noii legi, chiar si persoanele care au obtinut decizii definitive de la instantele de judecata vor primi despagubirile banesti in mod esalonat. Statul nu va plati in acest an nici un leu despagubiri nici macar pentru cei cu decizii definitive.

Initial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase. Acum noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar il poate obtine din valorificarea drepturilor litigioase.

Victor Ponta: Samsarii din Romania s-au imbogati in baza unei idei bune

Principalele declaratii ale premierului:

-"Vreau sa va dau cateva exemple asupra modului in care s-a derulat procedura de restituire. Am sa dau si cateva cifre despre problema restituirilor. Samsarii din Romania s-au imbogati in baza unei idei bune".

-"In ultimii 20 de ani nu am reusit sa rezolvam acesta problema. Exista o povara de 8 miliarde euro a statului roman. S-au dat despagubiri in valoare de 5 miliarde de euro. Sunt solicitari de 8 miliarde".

Sursa: Guvernul Romaniei

Dincolo de restituirile in natura au fost solutionate 27.000 dosare in acest moment volumul de noi cereri care trebuie solutionate este de aproape 200.000 de dosare. Din cele 27.000 de dosare doar in 13.000 s-au dat despagubirile in restul dosarelor urmeaza sa fie acordate despagubirile. Din 2010 nu s-au mai dat despagubiri. In 2010 au fost data decizia pilot a CEDO.".

-"Adevaratii propritari au fost mereu amanati astfel ca au aparut cesionarii de drepturi litigioase. Ponderea fostilor proprietari care au primit despagubiri este foarte mica"".

-"Practic in ultimii ani am reusit sa rezolvam problema usoara a proprietarilor. 415 persoane au primit despagubiri de 8 miliarde de persoane".

Sursa: Guvernul Romaniei

"75% din beneficiari au fost din afara Romaniei".

"Referitor la restituirile in natura: 9.000 de cladiri au fost restituite in natura catre proprietari dar in special catre cesionarii de drepturi litigioase. In jur de 2.000 erau cladiri publice".

-"Au fost restituite 340.000 de hectare de terenuri in intravilan. Prin hotarari date de autoritati aceste terenuri au fost mutate in intravilan pentru ca despagubirile sa fie mai mari".

-"Au fost restituite de 700.000 in extravilan si mai sunt decizii de punere in posesii in extravilan".

-"Exista cereri de retrocedare pentru cladiri importante precum cladirea Universitatii Babes Bolyai".

Sursa: Guvernul Romaniei

-"Ca exemple de retrocedari si eficenta administrativa dupa cesionarea drepturilor litigioase: Un fost propietar primeste o evaluare pentru 20 de milioane de euro si dupa cinci zile in vinde cu 5 milioane. Un proprietar a primit despagubiri de 400.000 euro pe hectar de teren agricol".

- "Se achizitioneaza un dosar cu 1 milion de euro si se despagubeste cu 18 milioane de euro. Initial propritarul de drept a vandut dreptul litigios cu 50.000 de dolari in final cei care au cumparat au primit 58 milioane euro".

- "Un alt caz este acela al unui proprietar care a vandut dreptul litigios cu 10.000 euro iar dupa trei luni samsarul a fost despagubit 1,5 milioane euro".

-"In mai putin de o luna o persoana a primit despagubiri de 128 milioane euro".

- "Primaria Cluj-Napoca a batut recordul de eficienta in cinci luni de la 100.000 euro s-a ajuns la 2 milioane euro. Evident drepturile litigioase au fost vandute".

- "Solutia restituirilor corecte au fost discutate cu reprezentantii CEDO".

- "Restituirile in natura nu se mai fac catre cesionarii drepturilorilor litigioase. Despagubirile in natura se acorda doar proprietarilor de drept. Parcurile si spatiile verzi nu se mai retrocedeaza in natura se vor da doar compensatii".

- "Pentru restituirea in natura se vor lua terenuri de la ADS. La institutele de cercetare nu se va retroceda numai in masura in care aceste terenuri nu mai sunt folosite".

- "Se vor acorda puncte de compensare nu se vor acorda sume direct pentru ca orice suma intra in deficitul public. Evaluarea bunurilor se va face pe baza sistemului folosit in procedurile notariale. Schema de evaluare a notarilor este legala si aplicabila. Criteriul subiectiv este eliminat".

-"Cu aceste puncte se vor putea achizitiona imobile si terenuri".

Fostii proprietari care nu pot fi despagubiti vor primi puncte

Conform proiectului de lege pregatit de Guvern, fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut intr-o varianta initiala, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Dosarele din 2008, ridica multe semne de intrebare

Dosarele de despagubire din 2008 au facut obiectul unor anchete din partea Curtii de Conturi, in care, potrivit sefului ANRP apar diferente de 20 pana la 50%.

"In 2012 la sfarsit si la inceput de 2013 incep sa vina reevaluarile la dosarele din 2008, cu diferente intre 20% si 50% de valoare in minus, reevaluari facute in aceleasi conditii ale anului 2008, nu la preturile de acum", a declarat George Baesu, seful ANRP cu ceva timp in urma.

In plus, o parte din aceste dosare au ajuns pe mana procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), iar despre stadiul cercetarilor nu se stie in prezent nimic.

"Din nefericire, asta este o mare nebuloasa. (...)Insa au trecut deja luni de zile si nu stim nimic.Problema este ca unele dintre aceste dosare au fost luate de DNA, dar pentru noi curg termene de instanta in raport cu aceste dosare (...)

Este evident ca, cel putin in anul 2010, au existat mari probleme la ANRP intre presedintele de la acea vreme, doamna Crinuta Dumitrean, si domnii vicepresedinti, in speta vicepresedintele pe fond funciar de atunci, care reclama faptul ca dosare care nu erau avizate de vicepresedinte ajungeau sa fie aprobate in comisia centrala. Si invers, dosare care erau verificate si propuse spre aprobare in Comisia Centrala erau scoase de pe lista de presedinte fara niciun fel de explicatie", a adaugat Baesu.

#samsari imobiliare, #lege despagubiri, #despagubiri imobiliare Romania , #Stiri Guvern