Scenariu pentru 2017: Iohannis suspendat, Tariceanu presedinte interimar, Lazar si Kovesi demisi

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 14:38
1185 citiri

Dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va evalua timp de doua saptamani activitatea procurorului general si procurorului sef al DNA, ca urmare a deciziei CCR pe ordonanta 13, a fost vehiculat scenariul potrivit caruia majoritatea PSD-ALDE este gata chiar sa il suspende pe presedintele Klaus Iohannis pentru a-i putea inlatura din functii pe cei doi.

Intrebat, miercuri, ce se intampla daca la finalul celor doua saptamani de evaluare, ministrul Justitiei va aprecia ca Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi au incalcat legea, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a raspuns zambind: "Sa ajungem acolo si sa vedem ce se intampla".

Cum se ajunge "acolo"

Decizia Curtii Constitutionale referitoare la ancheta deschisa de DNA dupa adoptarea ordonantei 13 a deschis calea pentru politicienii care doresc inlaturarea din functii a procurorului general si a sefei DNA, in frunte cu Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu.

Citeste mai multe despre:

CCR: DNA si-a depasit atributiile. Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru adoptarea actelor normative UPDATE Reactia Parchetului GeneralLivia Stanciu a facut opinie separata in CCR: Nu exista conflict DNA-Guvern, imixtiunea Ministerului Public nu poate fi stabilitaPrima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiileSi Parchetul General reactioneaza la decizia CCR: Ancheta in cazul OUG 13 merge mai departe

La scurt timp, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va cerceta activitatea celor doi procurori care au avut pozitii publice impotriva ordonantei 13 si le-a sugerat acestora sa isi dea demisia.

Ministrul Justitiei sugereaza la Antena 3 ca Lazar si Kovesi ar trebui sa-si dea demisia

Decizia noului ministru al Justitiei Tudorel Toader de a evalua activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA pe criterii "manageriale si profesionale" a ridicat semne de intrebare.

Potrivit cadrului legal in vigoare, ministrul Justitiei nu are dreptul de a-i verifica din punct de vedere profesional pe procurorii sefi, doar CSM fiind indreptatit sa faca acest lucru.

In schimb, ministrul Justitiei poate verifica eficienta manageriala si modul in care acestia isi indeplinesc atributiile, insa doar prin intermediul altor procurori, nu direct. De asemenea, legea mai prevede ca un control dispus de ministrul Justitiei "nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate", cu alte cuvinte ministrul, ca ...citeste mai departe despre "Scenariu pentru 2017: Iohannis suspendat, Tariceanu presedinte interimar, Lazar si Kovesi demisi" pe Ziare.com

#revocare Lazar Kovesi, #Iohannis suspendat , #Stiri Guvern