"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 06:53
978 citiri
"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI

"Pedeapsa" pentru vizita lui Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu la investitura presedintelui SUA ar putea sa vina daca nu-si asuma obligatiile. Dl Trump se poate intreba daca oamenii acestia sunt seriosi: aici imi vorbesc de importanta Americii si uita pana ajung acasa?, atrage atentia fostul consilier prezidential Iulian Forta, directorul colegiului National de Informatii.

Iulian Fota a aratat ca daca bugetul Armatei nu va fi 2% din PIB, "am intra intr-o zona in care cuvintele sunt grele si deocamdata m-as feri sa le folosesc pentru ca acuzatiile ar fi cu mult prea serioase. Eu sper sa nu ajungem acolo".

Iulian Fota a dat explicatii despre echipele mixte procurori - ofiteri SRI si a comentat scandalul Ghita din perspectiva securitatii nationale: "scandalul asta nu e facut pentru a repara o disfunctionalitate, ci miza e intimidarea si decredibilizarea institutiei. SRI este pedepsit ca si-a facut treaba".

Am intrat in era Trump. Dupa discursul de investitura si primele actiuni, cum anticipati aceasta era?

Nu cred ca il poate anticipa cineva pe dl Trump in acest moment. Sunt foarte multe elemente contradictorii in primii pasi ai dlui Trump.

De exemplu, in campanie a spus ca vrea sa mareasca bugetul Penatagonului, pe de alta parte inteleg ca la Casa Alba pe partea de buget va fi numit cineva foarte strans la punga, care vrea sa reduca datoria Americii, care crede ca SUA cheltuie peste posibilitati. Daca vrei sa fii strans la punga, cum iti vei permite sa dai mai multi bani armatei?

Alt exemplu: la audierile din Congres, secretarul de stat si secretarul apararii au avut declaratii foarte corecte din punctul de vedere al unui central european, chiar incurajatoare. Au spus lucruri putin sau chiar foarte diferite de cele spuse de dl Trump in campanie.

Multi se asteptau ca discursul de investitura al dlui Trump sa fie diferit de cel din campanie. Nu a fost asa. Cum apreciati discursul?

A fost un discurs electoral care insista mult pe ce doreste sa faca dl Trump, dar nu spune si cum va face aceste lucruri. Tocmai a semnat renuntarea la parteneriatul trans-Pacific. Pe de-o parte vorbeste de China, pe de alta parte pentru a gestiona situatia complicata care se poate genera in jurul politicilor Chinei are nevoie de Japonia, care era interesata in acest tratat de comert trans-Pacific.

Nu cred ca Japonia va primi prea bine renuntarea la acest tratat. Daca e importanta China, de ce nu consolidezi relatia cu Japonia?

Sunt multe intrebari de fel ...citeste mai departe despre ""Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI" pe Ziare.com

#Iulian Fota consilier prezidential, #Trump SUA Rusia, #Ghita SRI , #Stiri Guvern