Senatul a adoptat si ultima dintre Legile Justitiei in fluieraturile USR. Acum totul depinde de Iohannis si CCR

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 12:49
871 citiri
Senatul a adoptat si ultima dintre Legile Justitiei in fluieraturile USR. Acum totul depinde de Iohannis si CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat, joi, in calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind functionarea CSM, fara modificari semnificative fata de forma aprobata de comisia speciala.

Inspectia Judiciara a ramas in subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul a fost adoptat cu 81 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR) si 28 voturi "impotriva" (PNL, USR).

"Cu 81 de voturi pentru, 28 impotriva si o fluieratura, proiectul de lege a fost adoptat", a anuntat presedintele de sedinta Claudiu Manda rezultatul votului pe modificarile Legii 317/2004, dupa ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot.

"Va rog sa votati, nu sa fluierati", le-a atras atentia, anterior, Manda senatorilor USR.

Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a adoptat marti cu 12 voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva" un raport de admitere la legea 317/2004 privind functionarea CSM.

Dezbaterile din comisie asupra modificarii legii privind functionarea CSM au durat putin peste o ora.

Comisia nu a adus modificari semnificative fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.

Desi PSD a anuntat in repetate randuri ca intentioneaza transformarea Inspectiei Judiciare intr-o institutie independenta, aceasta a ramas in continuare in subordinea CSM, asa cum prevede legea in vigoare.

Legea privind functionarea CSM este ultima din pachetul celor trei legi ale justitiei modificate in procedura de urgenta accelerata in Parlament.

Celelalte doua acte normative, legea privind statutul judecatorilor si procurorilor si legea privind organizarea judiciara, au fost adoptate deja de Senat zilele trecute.

Legea privind organizarea judiciara a fost adoptata miercuri de Senat, cu 80 voturi "pentru", 28 de voturi "impotriva" si o abtinere, fara ca in plen sa fie facuta vreo modificare in plus fata de varianta votata in comisia speciala. Comisia speciala adoptase raportul de admitere al legii cu o seara inainte.

Singurele modificari semnificative aduse actului normativ fata de forma adoptata de Camera Deputatilor au fost in ceea ce priveste sectia speciala pentru investigarea magistratilor, care a primit puteri sporite.

Comisia Iordache a adoptat un amendament care prevede ca aceasta structura va putea sa cerceteze toate infractiunile savarsite de procurori si judecatori.

In varianta votata de Camera Deputatilor, sectia speciala avea competenta de a investiga doar unele infractiuni savarsite de magistrati, nu toate infractiuni ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat si ultima dintre Legile Justitiei in fluieraturile USR. Acum totul depinde de Iohannis si CCR" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Legile Justitiei Senat, #Legile Justitiei functionare CSM , #Stiri Guvern