Si dincolo de lungul nasului? De ce e periculos raportul lui Toader

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:20
860 citiri
Si dincolo de lungul nasului? De ce e periculos raportul lui Toader

Nu stiu cati dintre cei care s-au ridicat cu furie impotriva Raportului ministrului Justitiei asupra activitatii Parchetului General si a DNA au ascultat pana la capat prezentarea live a acestuia sau au citit in intregime documentul. Inclin sa cred ca putini.

In fond, ce ii interesa in cel mai inalt grad, de fapt, singurul lucru care ii interesa era verdictul. GUILTY! O condamnare fara drept de apel care sa-i rejecteze in clipa urmatoare pe mult-hulitii Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, din fruntea Parchetului General, respectiv a DNA. N-a fost sa fie.

Tudorel Toader a dat apasate asigurari ca a efectuat personal ancheta, ca nu s-a suferit nicio ingerinta in procesul cercetarii, ca nu a resimtit nicio presiune exercitata asupra lui si a adus acuze de o gravitate maxima felului in care au functionat ambele institutii verificate. Si, totusi, surpriza! deocamdata nu poate da decat o "condamnare cu suspendare", o eventuala executare a pedepsei ramanand pentru o data care nu poate fi anticipata.

Pana atunci, ministrul se angajeaza sa-i tina pe cei doi sub o stricta supraveghere: sa-i monitorizeze. Nu mi se pare lipsit de interes de semnalat faptul ca precizarile insistente privind conditiile optime in care s-a desfasurat ancheta si, mai ales, absenta oricarei presiuni, interna sau externa (?!), nu si-au mai gasit locul in textul publicat al raportului...

O parcurgere superficiala a raportului, cu atat mai mult necitirea acestuia, poate da nastere unor ingrosate semne de intrebare sau, asa cum s-a si intamplat, unor vehemente proteste la adresa unui ministru care a tradat partidul care l-a propulsat intr-o inalta demnitate publica.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, nu-si ascunde dezamagirea fata de felul in care Toader a inteles sa-si onoreze mandatul, nu sustine si nu-si asuma concluzia raportului, in timp ce premierul Grindeanu, abordand un ton mai cumpatat, isi recunoaste dificultatea de a intelege fractura logica pe care o vede intre continutul si concluzia documentului.

Si, totusi, ce s-a intamplat? Este Tudorel Toader doar un ministru sezonier, un om care isi dinamiteaza cariera prin decizii straine de logica politicului?

Pentru cei care fac politica nevazand lumea in care traiesc dincolo de varful nasului, raspunsul nu este decat un hotarat DA. Si, totusi, in raport, blamatul ministru da o explicatie limpede si de necontestat - culmea, in primul rand din punct de vedere al intereselor Guvernului PSD! - deciziei pe care a fost con ...citeste mai departe despre "Si dincolo de lungul nasului? De ce e periculos raportul lui Toader" pe Ziare.com

#Tudorel Toader evaluare Lazar Kovesi , #Stiri Guvern