Sindromul de politruc

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 07:16
785 citiri
Sindromul de politruc

Nu stiu ce l-a indemnat pe domnul Dragnea sa faca evaluarea ministrilor, tocmai intr-un moment cand premierul - cel indreptatit s-o faca - este multumit de felul cum merg lucrurile in guvern.

Atunci de ce mai evaluam? Numai ca sa ne aflam in treaba? Zvonurile spun ca sefului PSD ii trebuie o bombita, o fumigena, ceva din care sa reiasa ca se implica, e activ si ca, fara el, tara s-ar prabusi.

Ca sa se dea mare, isi incordeaza muschii catre primul ministru, cu scopul vadit de a-l surclasa, de a-i demonstra cat de mare e partidul, cat de urias e liderul, cat de mic e guvernul si cat de pitic premierul. Replica domnului Grindeanu am inteles-o dintr-o recenta declaratie:

"Evaluarea pe care o fac eu ca premier asupra echipei guvernamentale o sa o prezint cand simt ca se depaseste de catre unii componenti ai acestei echipe o anumita linie si o sa o discut cu liderii coalitiei."

Observati nuanta? Cred ca aceste cuvinte trebuie talmacite cam asa: numai eu fac evaluarea echipei guvernamentale, iar rezultatul il prezint tot eu liderilor coalitiei, cu care voi discuta numai atunci cand voi simti ca se depaseste o anumita linie.

Excelent, bravo, domnule Grindeanu. Toata stima, felicitari. Corect. Prim ministrul Romaniei a fost investit de majoritatea parlamentara, pus in scaun cum s-ar zice. Punct. De aici incolo majoritatea trebuie sa-si vada de treaba ei, iar prim ministrul de treaba lui. Nicio lege nu prevede ca in acest timp trebuie sa-l deranjeze cineva.

Daca, totusi, cineva se baga in vorba neintrebat si il deranjeaza - gandesc eu - acela nu face un serviciu nici interesului national, nici bunului mers al guvernarii, ci numai propriului sau interes meschin, acela de a se fali ca tremura toti, atunci cand el se zburleste la ei.

Caci, daca o luam dupa Constitutie, misiunea prim ministrului si a guvernului sau nu este conditionata de evaluari sau remanieri initiate de altii, ci numai de el insusi, cel care guverneaza asa cum crede de cuviinta si raspunde pentru ceea ce face in fata Parlamentului. Atentie: nicaieri in Constitutie nu scrie ca raspunde in fata partidului sau a coalitiei.

Sigur ca respectiva coalitie, fiind majoritara, poate rasturna guvernul cu premier cu tot, dar daca n-o ajuta Opozitia cu o motiune de cenzura - si nu e momentul! - coalitia si-ar da cu dreptu-n stangu' prezentandu-si singura in Parlament o asemenea motiune de cenzura.

Amestecul in actul de guvernare a sefului PSD sau celui de la ALDE mi se pare o imixtiune ...citeste mai departe despre "Sindromul de politruc" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liviu Dragnea evaluare ministri, #Sorin Grindeanu evaluare ministri , #Stiri Guvern