Societatea civila vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier. Ce asteptari are de la noul Guvern

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 16:35
1236 citiri
Societatea civila vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier. Ce asteptari are de la noul Guvern
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dupa ce motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", mai multe grupuri civice i-au trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa, in care ii pun in vedere o serie de criterii pe care ar trebui sa le indeplineasca noul premier.

Conform semnatarilor, noul premier trebuie sa respecte independenta justitiei si continuarea luptei anticoruptie, guvernarea deschisa si mentinerea directiei euro-atlantice a Romaniei. Ssocietatea civila mai asteapta de la noul premier si sa demita persoanele condamnate penal din functii publice.

Totodata, in scrisoarea catre Iohannis i se cere sa organizeze consultari cu societatea civila inainte de a numi un nou premier.

Iata cerintele care se regasesc in scrisoarea semnata de ONG-uri precum Contract Romania, Coruptia Ucide, Daruieste Viata sau Coruptia Ucide:

1. Garantarea independentei justitiei si renuntarea la orice demers, legislativ sau de alta natura, menit sa vulnerabilizeze lupta anticoruptie, incluzand dezincriminarea infractiunilor de coruptie si serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de coruptie, gratieri colective sau amnistie.

2. Ingradirea accesului, respectiv demiterea persoanelor condamnate penal pentru infractiuni de serviciu, numite politic de catre Guvern in functii de consilieri, asistenti, sefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, si aplicarea cu strictete si fara exceptii pentru functionarii publici din toate clasele si nivelurile a incompatibilitatilor prevazute in art. 54 lit. h-j din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici.

3. Reforma legislatiei electorale si a finantarii partidelor politice in sensul liberalizarii si transparentizarii competitiei politice in termen de maxim un an.

La acest punct sunt mentionate mai multe cerinte, printre care revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene, scaderea numarului de semnaturi necesare partidelor si independentilor care doresc sa candideze (la orice tip de alegeri) de la 1% la 0,25% pentru partide si, respectiv, la 0,1% pentru independenti din numarul total de alegatori din circumscriptie, fara alte conditionari sau exceptii.

Mai mult, se doreste introducerea votului electronic la distanta pentru toate tipurile de alegeri, incepand cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019, si eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale si nationale pentru o cat mai buna reprezentare a comunitatilor loc ...citeste mai departe despre "Societatea civila vrea consultari cu Iohannis inainte sa numeasca un nou premier. Ce asteptari are de la noul Guvern" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scrisoare deschisa ONG Iohannis premier, #scrisoare deschisa grupuri civice Iohannis, #scrisoare societate civila Iohannis prim ministru , #Stiri Guvern