Stocarea de catre STS de informatii despre turistii romani si straini: Intruziune a statului in viata privata?

Sambata, 26 August 2017, ora 18:05
1064 citiri
Stocarea de catre STS de informatii despre turistii romani si straini: Intruziune a statului in viata privata?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ideea colectarii de date personale si informatii despre toti turistii, in baze de date puse administrate de STS, nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea, chiar daca unii sustin ca statisticile i-ar ajuta pe cei din domeniu sa se pregateasca mai bine pentru musafirii pe care ii primesc.

Csaba Ferenc Asztalos, presedinte Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), spune ca proiectul legii Turismului, lansat in dezbatere publica, nu este discriminatoriu, dar anumite prevederi reprezinta o intruziune in viata privata.

Reactia vine la scurt timp de la publicarea pe site-ul Ministerului Turismului a proiectului de lege care prevede, printre altele, ca datele persoanele precum si alte informatii specifice despre toti turistii romani si straini vor fi colectate in baze de date asigurate de STS, in mod obligatoriu, sub sanctiunea unor amenzi substantiale.

Citeste mai multe despre: Toti turistii din Romania, inregistrati intr-un sistem al STS: Ce date vrea Guvernul si de ce

"Nu am putea sa vorbim despre incalcarea acestui principiu al nediscriminarii, pentru ca datele se strang de la toate persoanele, indiferent de apartenenta etnica, religie, nationalitate si asa mai departe. Problema se pune, insa, ce vor sa faca cu aceasta baze de date? Cum imi protejeaza datele personale? De ce sa cunoasca o institutie a statului unde imi fac eu vacanta?", a declarat Csaba Ferenc Asztalos pentru Mediafax.

In plus, presedintele CNCD spune ca aceste baze de date pot crea un sentiment de nesiguranta pentru cetatean.

"Aceste aspecte de intruziune in viata privata a cetateanului pot fi puse in dezbaterea publica. Eu, de exemplu, nu as fi de acord sa stie o institutie a statului unde imi petrec vacanta. Eu nu ma simt prea in siguranta cand se fac astfel de baze se date", a spus Csaba Ferenc Asztalos.

De asemenea, directorul Centrului de Promovare Turistica Sinaia sustine ca ideea e "prosteasca", pentru ca si acum se colecteaza informatiile respective, care pot fi oferite apoi institutiilor care le cer, iar cei care vor sa faca evaziune fiscala o pot face in continuare, prin neinregistrarea fiselor in baza de date.

"Face parte din ansamblul legilor Big Brother. In mod normal raportarea turistilor e obligatorie. Se face prin fise. In fiecare seara Politia primeste aceste fise ale turistilor. Intotdeauna s-a facut asta. Faptul ca le mai trec o data informatic e prostesc pentru ca ele exista deja si le pot da la STS, SRI sau oricui vrea sa stie ...citeste mai departe despre "Stocarea de catre STS de informatii despre turistii romani si straini: Intruziune a statului in viata privata?" pe Ziare.com

#lege Turism baza date STS , #Stiri Guvern