"Strada" vs Guvernul Dragnea - Grindeanu: 12 zile de poveste, finalul se scrie. Pentru Romania

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 12:37
5986 citiri
"Strada" vs Guvernul Dragnea - Grindeanu: 12 zile de poveste, finalul se scrie. Pentru Romania
Foto: site Guvern

Zeci de institutii si personalitati au reactionat vehement dupa scandalul urias declansat in data de 18 ianuarie de guvernul Grindeanu, cerand renuntarea la ordonantele privind gratierea colectiva si modificarea codurilor penale, insa cererea a ramas pana acum fara ecou, asa ca duminica seara contestatarii ies din nou in strada, in mai multe orase din tara si din strainatate.

Pe pagina de Facebook a evenimentului "Nu legii gratierii si amnistiei" este prezentat programul protestelor de duminica seara si numele institutiilor care vor fi direct vizate in Capitala: Ministerul Justitiei, care a initiat proiectele, Avocatul Poporului, care nu le contesta public, Guvernul Romaniei, care e gata sa le aprobe, si CNA, care nu sanctioneaza derapajele grave inregistrate la unele televiziuni de stiri.

Argumentele impotriva celor doua ordonante promovate de PSD si sustinute de ALDE sunt diverse, numeroase si au fost prezentate public in ultimele zece zile, cand, rand pe rand, presedintele Romaniei, procurori, judecatori, reprezentanti ai societatii civile, ambasadori si formatori de opinie au cerut PSD sa opreasca acest demers care nu are in vedere interesul public.

Cum a inceput totul

Proiectele de ordonanta de urgenta au intrat in atentie miercuri, 18 ianuarie, cand presedintele Klaus Iohannis a venit, pe neasteptate si in premiera, la Palatul Victoria, pentru a purta o discutie cu premierul si a prezida sedinta de Guvern. Seful statului a declarat atunci ca Sorin Grindeanu (foto stanga) i-a dat asigurari ca actele normative nu fusesera trecute pe ordinea de zi (care nu era publica) si nici nu vor fi vreodata adoptate netrasparent.

Dupa plecarea presedintelui, ministrul Justitiei, Florin Iordache (foto dreapta), a dezvaluit ca el este initiatorul ordonantelor si a decis sa le posteze pe site-ul ministerului. In acel moment s-a vazut ca ordonanta privind gratierea continea ca termen chiar data de 18 ianuarie.

Citeste ce contin cele doua ordonante de urgenta si notele de fundamentare:

Ministerul Justitiei a elaborat o OUG care scoate 2.500 de detinuti din puscarieOrdonanta pentru condamnati: Se gratiaza total pedepsele pana in 5 ani si jumatate din pedepsele tuturor celor peste 60 de aniCum vrea Guvernul sa schimbe Codul Penal in favoarea lui Dragnea: Parchetul nu se mai poate sesiza din oficiu, denuntul se poate face in maxim 6 luniGuvernul sustine ca vrea sa elibereze puscariile, dar OUG ii gratiaza si pe cei condamnati cu suspendare sau doar ame ...citeste mai departe despre ""Strada" vs Guvernul Dragnea - Grindeanu: 12 zile de poveste, finalul se scrie. Pentru Romania" pe Ziare.com

#ordonante gratiere abuz proteste, #reactii ordonante justitie , #Stiri Guvern