Sunteti de acord cu initiativa USR - fara penali in functii publice? Sondaj Ziare.com

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 15:00
1051 citiri
Sunteti de acord cu initiativa USR - fara penali in functii publice? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva Ziare.com

USR vrea sa schimbe Constitutia si sa adauge un articol care sa prevada ca niciun condamnat penal pentru fapte savarsite cu intentie sa mai poata accede la o functie publica.

Textul propus de USR sa apara in Constitutie este: "nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati prin hotarari judecatoresti definitive la pedeapsa inchisorii pentru infractiuni savarsite cu intentie", a declarat in aceasta saptamana Dan Barna, presedintele USR.

In acest scop, Uniunea Salvati Romania a demarat strangerea de semnaturi. USR-istii au nevoie de 500.000 de semnaturi pentru a putea depune o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei.

"La nici un an de la alegerile din decembrie anul trecut, cand Romania urma sa intre intr-o perioada de progres si dezvoltare, am ajuns de fapt intr-o situatie fara precedent, cu un Guvern care agreseaza efectiv statul roman atat pe ceea ce inseamna Justitie, cat si pe ceea ce inseamna mediu economic.

Romania nu ar fi fost astazi aici, daca in conducerea statului nu ar fi existat persoane cu probleme penale, care, timp de un an, au incercat sa transforme statul in instrumentul de rezolvare a problemelor personale.

Aceasta este de fapt explicatia reala pentru incredibila situatie in care un Guvern, cu o majoritate confortabila, duce Romania dintr-o criza in alta si scoate cetatenii in strada aproape in fiecare luna. (...) Principala solicitare a romanilor din aceste zile, de la mitingul de duminica: fara penali in functii publice", a explicat Dan Barna.

USR sustine ca aceasta reglementare exista deja in zeci de state din Europa.

Amintim ca si noi avem o lege care nu permite unui condamnat penal sa devina membru al Guvernului (declarata constituitionala de CCR), este vorba de celebra reglementare care l-a impiedicat pe Liviu Dragnea sa fie premier.

Pe de alta parte, in Parlament, se dezbate o lege prin care e prevazuta interdictia expresa pentru condamnatii penal de a candida pentru functia de presedinte al Romaniei, proiect PNL si USR. Aceasta insa a primit raport de respingere in Comisia Juridica a Senatului, saptamana trecuta, pentru ca PSD, ALDE si UDMR nu sunt de acord cu asa ceva.

Avand in vedere ca orice initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei trebuie sa fie adoptata de Parlament inainte de a fi supusa unui referendum, e greu de crezut ca USR are sanse sa isi impuna vointa, chiar daca ...citeste mai departe despre "Sunteti de acord cu initiativa USR - fara penali in functii publice? Sondaj Ziare.com" pe Ziare.com

#penali functii publice sondaj, #Constitutie penali functii publice, #USR penali functii publice strange semnaturi , #Stiri Guvern