Supermarketurile care doneaza alimente sa beneficieze de facilitati fiscale - proiect

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 12:43
872 citiri
Supermarketurile care doneaza alimente sa beneficieze de facilitati fiscale - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi parlamentari PSD si ALDE au depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, prin care operatorii economici, cum ar fi supermarketurile, vor beneficia de facilitati fiscale daca transfera alimente prin donare.

"Operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza prezentei legi, beneficiaza de facilitati fiscale, asa cum sunt acestea reglementate de prevederile art 25 (4), litera c, pct 4-7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", arata articolul modificat in proiectul de lege.

Articolul 25 din Codul fiscal mentionat de initiatori face referire, la alineatul (4), la "cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII.

Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii: au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii".

In legea in vigoare, articolul 3 arata astfel: " (1) Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari, se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final".

Initiatorii proiectului de lege, deputatii ALDE Florica Calota si Toma Petcu, dar si deputatul PSD Neculai Iftimie, argumenteaza ca modificarile aduse Legii privind diminuarea risipei alimentare au ca scop corelarea acestui act normativ cu prevederile Codului fiscal.

"Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente alimentelor destinate consumului uman, subproduselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, daca transferul/eliminarea, directionarea se efectueaza potrivit prevederilor legale privind dimminuarea risipei alimentare, oarecum si in ceea ce priveste bunuri al caror termen de valabilitate/expirare este depasit potrivit legii.

Astfel, pentru determinarea rezultatului fiscal aceste cheltuieli sunt integral deductibile, potrivit prevederilor (..) din Codul fiscal", se ar ...citeste mai departe despre "Supermarketurile care doneaza alimente sa beneficieze de facilitati fiscale - proiect" pe Ziare.com

#lege risipa alimentara , #Stiri Guvern