Sustin oaia!

Joi, 01 Iunie 2017, ora 09:42
581 citiri
Sustin oaia!

Sustin ideea ca oaia sa devina brand de tara al Romaniei.

Dupa batalia de la "Ovine", cand au castigat spectaculos si fara drept de apel batalia cu armata rusa, nu cred ca mai avem dreptul sa le refuzam vreo onoare acestor luptatoare. Deci oaie sa fie!

Lasand gluma la o parte, ideea ministrului Turismului, Mircea Dobre mi se pare nu numai atat de stupida, dar atat de inutila si neprovocata incat tind sa cred ca a fost lansata tocmai pentru a genera o previzibila si fara niciun risc de esec diversiune care sa mute atentia de la legea salarizarii sau alte necazuri ale PSD.

De ce spun ca e perfect inutila? Pentru ca pana in 2020 nu putem umbla la brand din ratiuni care tin de finantarea europeana, dupa cum recunoaste acelasi ministru Dobre.

Si poate ca dupa aceasta precizare cu aer de Postelnicu in fata instantei de judecata, chestiunea se stingea daca nu se trezea vorbind si filosoful acestui Guvern, ministrul neinteresat de numarul picioarelor porcului, dar cazut fara scapare in admiratia oii, dl Daea: "Oaia este o statuie vie. Langa oaie gasesti o frunza, dar langa frunza nu gasesti o oaie"

Cum sa mai ignori asa ceva, cu atat mai mult cu cat chestiunea nici macar nu este strict anecdotica? Mie mi se pare mai degraba simptomatica.

In primul rand, ne arata un mare amatorism. Lasand la o parte chestiunea fondurilor europene, nimeni nu pare a intelege ca un brand pentru a fi eficient trebuie sa aiba niste caracteristici clare.

Pe de-o parte, trebuie sa fie reprezentativ pentru produsul cu pricina printr-o asociere simpla, imediata. Asa cum oaia ar fi reprezentativa pentru Australia de exemplu, sau cum taurul este reprezentativ pentru tara coridelor. Crestem si in Romania oi, facem telemea, dar nu este aceasta o componenta majora, definitorie a economiei nationale.

Inteleg ca ar fi legat de Miorita. Si cati straini stiu asta, cati au auzit de Miorita? Cu tot respectul, nu e nici Shakespeare, nici Mozart. Este o balada de strict consum intern si inca una greu de explicat unor straini (chiar si multor romani).

Daca tot ne gandim sa scapam de la fel de neinspirata frunza, nu vad de ce nu am alege ceva cu adevarat reprezentativ, cu recunoastere internationala imediata, cum ar fi spre exemplu Coloana Infinitului a lui Brancusi sau manastirile, nu numai cele din Moldova.

Dar sigur ca asa fiecare ne putem da cu parerea fara numar. Care cu oaia, care cu coloana, care cu frunza, cand in mod normal alegerea trebuie facuta profesionist, pe ni ...citeste mai departe despre "Sustin oaia!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oaia brand de tara , #Stiri Guvern