Tariceanu o vrea pe Kovesi audiata in comisia de ancheta din Parlament: Si Bill Clinton a fost!

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 20:56
2476 citiri
Tariceanu o vrea pe Kovesi audiata in comisia de ancheta din Parlament: Si Bill Clinton a fost!
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu (Arhiva)

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca toti cetatenii romani, inclusiv procurorii, trebuie sa se prezinte in fata unei comisii de ancheta parlamentara, dand exemplul audierii lui... Bill Clinton in Senatul SUA.

Totodata, Tariceanu nu e deranjat de faptul ca un condamnat penal pentru fraude electorale, Liviu Dragnea, ar putea conduce comisia de ancheta a prezidentialelor din 2009.

"Toti cetatenii romani au drepturi si obligatii egale, toti suntem egali in fata legii. Daca Parlamentul hotaraste constituirea unei comisii de ancheta si hotaraste sa audieze o serie de persoane care pot sa aiba informatii relevante, cred ca este obligatia tuturor, fara niciun fel de exceptie, sa se prezinte in fata comisiei", a declarat Calin Popescu Tariceanu, sambata, la Palatul Parlamentului, intrebat daca Laura Codruta Kovesi poate fi obligata sa vina in fata unei comisii parlamentare de ancheta avand in vedere ca este procuror, informeaza News.ro.

Cu toate ca in istoria Parlamentului Romaniei au existat mai multe situatii in care procurorii nu au venit la audieri, neputand fi obligati, Tariceanu a preferat sa dea ca exemplu o situatie din Statele Unite, unde fostul presedinte Bill Clinton (un politician) a fost audiat de Senatul SUA in scandalul sexual cu Monica Lewinski.

"Daca noi ne referim la tara pe care o privin cu extrema admiratie, Statele Unite, acolo nu foarte demult, in timpul mandatului presedintelui Clinton, presedintele SUA a fost convocat pentru audieri la comisia senatoriala de ancheta si s-a prezentat. Si nu era procurorul Statelor Unite, ci era presedintele Statelor Unite.

Deci daca vrem sa acceptam regulile democratiei asa cum sunt ele, atunci cred ca trebuie sa fie obligatia tuturor sa se prezinte la comisia parlamentara de ancheta si nu exista categorii speciale care sa fie scutite de aceasta obligatie", a mai adaugat Tariceanu, fara sa tina cont de faptul ca legislatiile din cele doua tari sunt diferite, iar Curtea Constitutionala din Romania a dat mai multe decizii in care a precizat ca Senatul sau Camera Deputatilor nu pot chema la audieri in comisiile de ancheta decat reprezentanti ai Guvernului sau ai Administratiei Publice, nicidecum magistrati, ceea ce ar incalca principiul separatiei puterilor in stat.

Potrivit Constitutiei, deciziilor Curtii Constitutionale si deciziilor Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii nu pot fi obligati sa participe la audierile comisiilor parlamentare, permanente sau de ...citeste mai departe despre "Tariceanu o vrea pe Kovesi audiata in comisia de ancheta din Parlament: Si Bill Clinton a fost!" pe Ziare.com

#Tariceanu Kovesi audieri comisie ancheta , #Stiri Guvern