Un fost ministru in Guvernul Ponta ataca Guvernul Grindeanu: S-a dat startul la marea evaziune?

Joi, 09 Martie 2017, ora 14:14
892 citiri
Un fost ministru in Guvernul Ponta ataca Guvernul Grindeanu: S-a dat startul la marea evaziune?
Foto: site Guvern (Arhiva)

Dupa doar doua luni, "bugetul gafaie", atrage atentia Ioana Petrescu, fost ministru de Finante in guvernul Ponta, care se intreaba daca nu cumva prin masurile anuntate de actualul guvern "s-a dat startul la marea evaziune".

"Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe venituri bugetare de 254,717 mld lei, cu 23 mld mari mult decat incasarile din anul 2016. Pe primele doua luni ale acestui an, s-au incasat doar 31,9 mld lei, adica cu 0,9% mai putin decat in primele doua luni din 2016. Asta inseamna ca deja avem probleme.

Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este cauzat de faptul ca ANAF-ul nu isi face treaba, ci pentru ca veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fara consultare cu cei de la Fisc", a scris pe blog Ioana Petrescu, intr-o postare ce poarta titlul "S-a dat startul la marea evaziune?"

Fostul ministru de Finante atrage atentia asupra faptului ca ultimele masuri luate de Guvernul Grindeanu si care au vizat ANAF-ul nu sunt incurajatoare.

"Sunt semne clare ca forta ANAF-ului este in scadere. Mai intai, Presedintele ANAF reduce sporurile inspectorilor din Directia Antifrauda, cea care se lupta cu marea evaziune, de la 25% la 5%. Apoi, diminuarea personalului prin retragerea detasatilor SRI din Directia Antifrauda duce la o slabire a capacitatii institutiei de a-si indeplini misiunea. Mai mult, Finantele anunta inghetarea angajarilor si promovarilor in tot ministerul, deci, si in ANAF", explica Ioana Petrescu.

Citeste mai multe despre:

Grindeanu si ANAF au facut un plan de masuri pentru a colecta mai multi bani. Ce se intampla cu salariile taiate la AntifraudaSRI are ofiteri detasati la ANAF din 2014. Hellvig a decis retragerea lorFlorin Citu (PNL): Ministerul de Finante a... modificat calendarul ca sa ascunda adevarul. 1 si 2 martie au fost adaugate lunii februarie

Fostul ministru propune o serie de masuri care ar putea creste incasarile la buget, printre care introducerea caselor de marcat electronice conectate la serverul ANAF, intarirea Directiei Antifrauda si a Directiei de preturi de transfer, apreciind ca "doar asa se va putea face fata tehnicilor din ce in ce mai complicate practicate de multinationale pentru a evita plata taxelor in Romania".

Concluzia Ioanei Petrescu este aceea ca "pare ca Guvernul isi doreste sa colecteze cati mai multi bani la buget, dar fara sa deranjeze Marele Evazionist".

"Prin planul anuntat, de bun simt, dar insuficient pentru a-si atinge scopul, guvernantii parca transmi ...citeste mai departe despre "Un fost ministru in Guvernul Ponta ataca Guvernul Grindeanu: S-a dat startul la marea evaziune?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ioana Petrescu evaziune guvern Grindeanu , #Stiri Guvern