Un glont de la dl. deputat

Luni, 20 Martie 2017, ora 06:21
1002 citiri
Un glont de la dl. deputat

Multi dintre parlamentarii nostri sunt cvasi-necunoscuti. E o parte a specificului romanesc. Peste tot, alesii sunt stiuti inainte de a merge in Parlament. Ei primesc voturi pentru ca au un bun renume. La noi, e pe dos. Majoritatea e formata din anonimi.

Unii raman in umbra pana la finele mandatului. Altii ies in evidenta. Nu intotdeauna pentru merite. Cel mai frecvent, cutare parlamentar devine celebru pentru cate o trasnaie sau pentru coruptie.

Pesedistul Radulescu a reusit sa fie vestit pentru ambele. E unul dintre deputatii condamnati definitiv. In cazul lui, e vorba despre dare de mita. Cum nu e singurul in aceasta situatie, era pana deunazi doar un element dintr-o gramada. Zilele trecute, s-a distins de ceilalti. L-a facut celebru o declaratie. Radulescu a anuntat publicul ca are acasa o arma. A precizat, apoi, ca o detine ilegal, fiind pastrata de la revolutie.

Asta n-ar fi nimic. Ipochimenul a declarat ca e gata s-o foloseasca impotriva cetatenilor iesiti in strada in ultimele saptamani. Dispretul fata de criticii PSD nu e ceva nou. In '90, Iliescu ii numea "golani" pe cei care nu erau de acord cu el si chema impotriva lor minerii. Azi, Radulescu apostrofeaza multinationalele, pentru ca si-ar trimite angajatii in strada, si zice ca are dreptul sa traga-n multime, cand i se nazare lui.

PSD a avut nevoie de 48 de ore ca sa spuna ceva despre deputatul care le promite cetatenilor cate un glont in teasta. Dragnea a zis ca declaratiile cu pricina sunt "neavenite" si a refuzat sa indice posibile sanctiuni, mutand responsabilitatea in curtea partidului. Grindeanu a fost si mai ingaduitor: spusele colegului sau ar fi fost "excesive".

Intimidarea vehiculata de Radulescu e de plasat in contextul politic recent, in care fuga de justitie pare singura grija a PSD. Premierul a avut, de altfel, un lapsus semnificativ: la o reuniune cu mai multi rectori, el si-a inceput discursul cu formula: "onorata instanta". Cand orice asistenta ia forma unui tribunal, ai o problema. Mare.

In loc sa dea credibilitate impartirii dreptatii, ministrul Justitiei a urcat pe baricada anti anti-coruptiei. Mai precis, Tudorel Toader a lansat ideea schimbarii procurorilor Kovesi si Lazar. Politicieni cu dosare in curs au profitat, ca sa le ceara demisia. Altii au preferat sa repuna in circulatie planul suspendarii lui Iohannis, care ar asigura o evacuare rapida a celor doi.

Vedem, de fapt, un film in reluare. Doar celebritatile de moment se schimba.

Cristian Preda ...citeste mai departe despre "Un glont de la dl. deputat" pe Ziare.com

#PSD corupti schimbare Kovesi Lazar, #PSD Radulescu mitraliera protestatari , #Stiri Guvern