Un ministru pastrat de Dragnea in noul Guvern demonstreaza ca nu stie cum functioneaza nici Pilonul II de pensii, nici BVB

Marti, 04 Iulie 2017, ora 11:30
1532 citiri

Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine ca actiunile societatilor din portofoliul sau nu ar fi trebuit sa fie afectate de declaratiile ministrului Finantelor, Ionut Misa, privind desfiintarea Pilonului II de pensii private, lucru ce demonstreaza ca acesta nu a inteles despre ce este vorba.

Iata declaratia ministrului Toma Petcu, citata de Bursa.ro:

"Nu este pentru prima data cand evolutiile pe Bursa ale tuturor companiilor, nu neaparat cele din potofoliul Energiei, pot sa aiba caderi semnificative sau cresteri semnificative.

In aceste doua zile, azi este a treia (de la declaratia lui Ionut Misa - n.red.), nu cunosc sa se fi facut tranzactii, adica vanzari de actiuni ale societatilor la care Ministerul Energiei este actionar majoritar sau chiar si minoritar, ca atare nu putem sa vorbim de pierderi concrete in acest moment, din diferenta de pret.

Eu sper si sunt convins ca Bursa, in urmatoarele zile, sa ajunga usor-usor, pentru companiile din energie, la valorile anterioare si poate chiar sa creasca.

Cred ca impactul semnificativ ar fi fost daca existau tranzactii semnificative in aceasta perioada. Sigur, nu ne dorim ca evolutia pe bursa sa fie una oscilanta si mai ales cu osciatii negative. Aceste declaratii, daca au afectat, probabil ca ar fi trebuit in primul rand sa afecteze acele companii care au plasamente si investitii in fonduri de pensii pentru Pilonul 2. Nu cunosc ca companiile din portofoliul Ministerului Energiei sa aiba asemenea plasamente. Cred ca a fost o reactie in lant, a tuturor companiilor, a Bursei, in general. A fost o reactie. Sunt convins ca, in aceasta saptamana, acest lucru se va regla".

Toma Petcu demonstreaza ca nu stie despre ce vorbeste

Prin aceasta declaratie, Toma Petcu arata ca nu a inteles despre ce e vorba in toata aceasta chestiune.

Pilonul II reprezinta sistemul de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru cei care au intre 35 si 45 de ani. Practic, cetatenii au "plasamente, investitii" la fondurile de pensii de pe Pilonul II, nu companiile, noteaza sursa citata.

Banii participantilor la acest sistem privat de pensii sunt investiti pe termen lung si nu cheltuiti imediat, iar oamenii care participa la acest sistem au drept de proprietate asupra contului personal in care li se strang banii de pensie. Adica aceste contributii ale salariatilor sunt stranse in fondurile de pensii private si investite de administratorii de f ...citeste mai departe despre "Un ministru pastrat de Dragnea in noul Guvern demonstreaza ca nu stie cum functioneaza nici Pilonul II de pensii, nici BVB" pe Ziare.com

În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
O nouă lege privind sistemul public de pensii, propusă de Ministerul Muncii și adoptată de Parlament la finalul lui noiembrie 2023, va intra în vigoare la 1 septembrie. Printre altele, noile...
#Toma Petcu pilon II pensii, #Ministrul Energiei Pilonul II pensii, #pilon II pensii , #Stiri Guvern