Un proiect de lege da puteri sporite jandarmilor: Sa perchezitioneze cetatenii, sa ii duca la sediu si sa tranchilizeze animalele periculoase

Vineri, 31 Martie 2017, ora 20:33
941 citiri
Un proiect de lege da puteri sporite jandarmilor: Sa perchezitioneze cetatenii, sa ii duca la sediu si sa tranchilizeze animalele periculoase
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi parlamentari PSD si PNL vor sa ofere jandarmilor mai multa putere, astfel incat sa aiba voie sa perchezitioneze cetatenii si sa ii duca la sediu.

Astfel, 120 de parlamentari PSD si patru PNL au depus in Senat o lege care acorda Jandarmeriei puteri sporite, pentru adaptarea la actualele necesitati, precum dreptul de a identifica persoane, a efectua cercetare judiciara, a perchezitiona autovehicule si a chema sau conduce persoane la sediu.

Initiatorii sustin ca actuala lege este neclara si nu acorda explicit aceste puteri, ci doar implicit, motiv pentru care jandarmii au trebuit sa dea explicatii din cauza unor "asa-zise abuzuri".

Proiectul prevede mai multe actualizari ale actualei legi privind functionarea Jandarmeriei, dar acorda si noi puteri fortelor de ordine.

Astfel, ministrul Afacerilor Interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemneaza jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, care vor putea intreprinde actiuni de cercetare.

Pe langa puterea de a legitima persoane, jandarmii ar putea, prin aceasta lege, si sa "stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori despre care exista suspiciuni rezonabile ca pregatesc sau au comis o fapta ilegala"

Proiectul permite ca jandarmii sa invite la sediul unitatilor/structurilor Jandarmeiri Romane persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor, dar si sa ii "conduca", in caz de nevoie. Daca aceste persoane se impotrivesc, jandarmii vor putea folosi forta pentru a-i duce la sediu.

"In cazul nerespectarii dispozitiilor date de jandarm, acesta este indreptatit sa foloseasca forta", scrie in proiect.

O noua prerogativa ar fi oprirea si controlul vehiculelor, jandarmii urmand sa poata sa perchezitioneze vehicule, dar si sa efectueze inregistrari audio-video ale persoanelor, pentru a le pune la dispozitia organelor judiciare, in special in cazul unor adunari mari de oameni, precum proteste sau competitii sportive.

Jandarmii vor primi atributii si in cazul animalelor periculoase, primind drept de a folosi arme tranchilizante sau letale impotriva lor, fie in lupta contra braconajului, fie in cazul efectuarii unor interventii.

Proiectul prevede si ca Jandarmeria Romana poate selectiona si pregati pentru nevoile proprii rezervisti voluntari in limita posturilor prevazute in statele de organizare, aprobate potrivit competentelor, ei urmand ...citeste mai departe despre "Un proiect de lege da puteri sporite jandarmilor: Sa perchezitioneze cetatenii, sa ii duca la sediu si sa tranchilizeze animalele periculoase" pe Ziare.com

#jandarmi drepturi lege, #jandarmi legitimat cetateni lege, #schimbare lege jandarmi , #Stiri Guvern