USR cere ajutorul Comisiei Europene in cazul gratierii: Avem nevoie de sustinere in momente de criza

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 17:05
1104 citiri
USR cere ajutorul Comisiei Europene in cazul gratierii: Avem nevoie de sustinere in momente de criza
Foto: Arhiva Ziare.com

USR a adresat in cursul zilei de miercuri o scrisoare Comisiei Europene, in care critica intentia Guvernului de a emite o ordonanta de urgenta pe tema gratierii.

"Ce ni se propune azi este o derogare de la statul de drept. Oameni care au gresit nu mai sunt pedepsiti. Chestiunea asta este cu atat mai grava cand vorbim de furt din banii publici (...) Solutia pentru supraaglomerarea penitenciarelor este constructia de penitenciare, nicidecum amnistie si gratiere", a declarat liderul USR, Nicusor Dan.

La randul sau, deputatul USR Iulian Bulai a facut mai multe precizari cu privire la scrisoarea adresata Comisiei Europene.

"Am anula efortul de 10 ani de munca in folosul democratiei (...) Ca tara ne-ar fi ajutat foarte mult daca nu am fi fost pusi sub supraveghere atenta, datorita ultimelor dezvoltari in domeniul Justitiei. In acest sens, in cursul diminetii, parlamentarii USR au trimis o scrisoare deschisa atat presedintelui Comisiei Europene, domnului comisar pentru Afaceri Interne si doamnei comisar pentru Justitie", a spus el.

Deputatul a spus ca scrisoarea prezinta textul ordonantelor, precum si contextul in care ele au fost pregatite.

"Am decis sa ne adresam Comisiei Europene pe aceasta problema, deoarece consideram ca este foarte important sa avem sustinere in momente de criza din partea partenerilor si prietenilor nostri de la Bruxelles.

Interesul USR este de a progresa in procesul necesar acceptarii Romaniei in spatiul Schengen, dar consideram ca este foarte important ca rapoartele MCV sa reflecte pe deplin realitatea din Romania", a spus Bulai.

Liderii USR au anuntat ca vor depune o motiune simpla prin care cer demiterea ministrului Justitiei, Florin Iordache, si au criticat declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu, privind intentia de a denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare in justitie.

CSM a avizat negativ cele doua ordonante de urgenta privind gratierea colectiva si modificarea codurilor penale, insa avizul consiliului este consultativ, decizia apartinand doar Guvernului. ...citeste mai departe despre "USR cere ajutorul Comisiei Europene in cazul gratierii: Avem nevoie de sustinere in momente de criza" pe Ziare.com

#USR scrisoare ordonante justitie , #Stiri Guvern