USR propune ca celebrul 2% sa devina 3,5% - cota din impozit care merge la ONG-uri

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 19:10
948 citiri
USR propune ca celebrul 2% sa devina 3,5% - cota din impozit care merge la ONG-uri
Foto: Facebook/Adrian Prisnel

Deputatii USR Cristian Ghinea si Adrian Prisnel au initiat un proiect de lege prin care cota din impozitul pe venit care poate fi redirectionata de catre persoanele fizice catre o organizatie nonguvernamentala este majorata de la 2% la 3,5%.

"Majorarea ar urma sa compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%", transmite USR intr-un comunicat de presa.

Prisnel si Ghinea au depus si un al doilea proiect de lege, care prevede ca persoanele care obtin venituri din investitii sa aiba posibilitatea sa redirectioneze pana la 2% din impozitele datorate statului pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

"Aceste venituri provin din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice", precizeaza USR.

Inititorii afirma ca demersul lor este un raspuns la proiectul initiat de Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, ambii parlamentari PSD, proiect care vizeaza schimbarea legii privind asociatiile si fundatiile de utilitate publica.

"PSD vrea sa suprime orice urma de contestare a abuzurilor si minciunilor sale. Astazi tinta PSD este societatea civila care critica atacul PSD impotriva justitiei si proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege initiata de killerul de serviciu al lui Liviu Dragnea, Liviu Plesoianu, PSD urmareste ca in sectorul ONG sa ramana doar organizatiile care sunt animalele de companie ale puterii.

Daca legea va fi adoptata, ONG-urilor le va fi interzis sa critice puterea, ca o conditie a primirii statutul de utilitate publica, si vor fi desfiintate, daca nu publica sursele de venit, in conditiile in care multi donatori se tem de represalii.

Vedem si cum, prin mai multe modificari ale Codului Fiscal, finantarea societatii civile de catre cetateni si companii este diminuata semnificativ. Lupta si munca ONG-urilor a fost esentiala pentru ca Romania sa fie o societate democratica si mai incluziva social. Fara fonduri, acestea nu-si pot indeplini in continuare misiunea", a declarat deputatul USR Adrian Prisnel (foto).

Initiatorii amintesc ca este in crestere ponderea contribuabililor care aleg sa contribuie la finantarea ONG-urilor, ca o recunoastere a rolului social al acestora. "Aproape doua milioane de cetateni, insemnand 30% din contribuabili, au op ...citeste mai departe despre "USR propune ca celebrul 2% sa devina 3,5% - cota din impozit care merge la ONG-uri" pe Ziare.com

#proiect USR impozit profit, #proiect USR impozit profit ONG , #Stiri Guvern