Vot final in Parlament: Ordonanta 13 a fost respinsa, cea de abrogare a fost adoptata

Marti, 21 Februarie 2017, ora 14:11
1007 citiri
Vot final in Parlament: Ordonanta 13 a fost respinsa, cea de abrogare a fost adoptata
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Camera Deputatilor a votat marti atat legea de respingere a controversatei Ordonante de Urgenta 13, cat si legea de aprobare a Ordonantei 14, prin care prima a fost abrogata.

Votul a fost dat aproape in unanimitate, fiind inregistrate 291 de voturi "pentru" in primul caz si 292 in cel de-al doilea, informeaza Digi24.

De la vot a lipsit liderul PSD Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, care nu a fost deloc prezent astazi la Parlament, conform sursei citate.

Timp de 5 zile cele doua legi pot fi contestate la CCR, dupa care vor merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Marti dimineata, comisia Juridica a dat un aviz favorabil respingerii OUG 13. Unul dintre cei care au votat pentru respingere a fost insusi deputatul Florin Iordache, initiatorul controversatei ordonante.

In plenul Camerei Deputatilor au existat discutii aprinse. Deputatii PMP au contestat legea de respingere a OUG 13, sustinand ca nu se poate abroga un act normativ deja abrogat. Cu toate acestea, chiar si ei au votat, existand doar 3 abtineri de la vot.

La randul lor, PNL si USR au propus amendamente care sa clarifice toate aspectele si sa impiedice o eventuala contestare la CCR cu privire la posibila intrare in vigoare a OUG13. Majoritatea PSD-ALDE a respins, insa, amendamentele prin vot in plen.

Presedintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut de la tribuna Parlamentului sa Guvernul sa spuna ce intentioneaza sa faca in continuare in legatura cu aplicarea deciziilor CCR in justitie si a subliniat ca Guvernul Grindeanu si-a pierdut credibilitatea, asa ca ar trebui sa isi dea demisia.

Dupa vot, ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, a subliniat ca "lucrurile sunt acum clare".

"Fac apel la toti colegii si colegile mele sa lasam justitia pentru actul de justitie. Justitia se face exclusiv in sala de judecata, pe baza probatoriului din dosar (...) Justitia sa nu devina camp de batalie politica cu mize mici", a declarat Birchall.

Intrebata de ce face PSD abia acum apel la dialog si nu a facut acelasi lucru inainte de adoptarea OUG 13, Ana Birchall a raspuns: "Cred ca a fost o forma de dialog, haideti sa invatam din greselile trecutului, sa luam lucrurile bune din trecut, pentru a construi prezentul si viitorul".

In plus, aceasta s-a aratat convinsa ca viitorul ministru plin al Justitiei, care probabil va fi anuntat miercuri de PSD, va face treaba buna.

"Eu am incredere in decizia pe care presedintii coalitiei impre ...citeste mai departe despre "Vot final in Parlament: Ordonanta 13 a fost respinsa, cea de abrogare a fost adoptata" pe Ziare.com

#vot Parlament ordonanta justitie , #Stiri Guvern