Isarescu: Problemele bancilor din piata monetara nu necesita facilitati speciale din partea BNR

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 15:07
2797 citiri
Isarescu: Problemele bancilor din piata monetara nu necesita facilitati speciale din partea BNR

Tensiunile aparute la sfarsitul saptamanii trecute in piata monetara, reflectate si in cresterea dobanzilor pana la 30-40% pe an, sunt disfunctionalitati temporare care nu necesita crearea de facilitati speciale de catre BNR, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a precizat ca dobanzile Robid-Robor din piata monetata "nu mai reflecta decat cel mult partial realitatile pietei".


"In cursul saptamanii trecute s-au calmat lucruruile pe piata valutara si s-au mutat tensiunile pe piata monetara. Nu este insa un atac esuat asupra leului. S-au format pozitii lungi pe leu, finantate de rgula prin operatiuni de tip swap si, cand nu s-au mai putut finanta, s-au prabusit. Ca orice prabusire, scoate fum, iar fumul s-a vazut in puiata monetara", a declarat Isarescu.


Vineri, leul s-a apreciat semnificativ, de la 3,7650 pana la 3,67 lei/euro, in contrast cu evolutia regionala, dupa ce speculatorii au inceput sa inchida pozitiile deschise pe euro/leu si au avut nevoie sa cumpere lei, potrivit unor dealeri din piata.


In conditiile in care dobanzile din piata monetara depasesc dobanda lombard (sau pentru facilitatea de credit, deschisa bancilor la BNR), de 14,25%, piata poate fi caracterizata ca fiind disfunctionala, a mentionat Isarescu, care a dat doua motive principale pentru aceasta situatie: fie nu sunt titluri de stat sufuiciente, fie este o cerere mare de lei.


Guvernatorul a spus ca inclina in principal catre o a doua cauza pentru tensiunile de vineri din piata monetara.


"Cei care au anticipat gresti si-au primit portia, iar ceilalti au inceput sa-i taxeze suplimentar", a spus Isarescu, avertizand ca astfel de anomalii pot avea si consecinte asupra economiei reale.


El a explicat ca dobanzile in piata nu vor cobori probabil imediat, in conditiile in care bancile care dispun de titluri de stat si pot beneficia de credit lombard vor dori sa profite in continuare de avantajul dat de marja de dobanda, insa piata va reveni treptat la normalitate.


"Asemenea anomalii nu pot exista foarte mult timp. Bancile vor veni la lombard si vor lua lichiditati cu 14,25%, ceea ce este mult mai putin ca dobanzile de 30-40% de vineri. Bancile care nu au titluri de stat vor lua de la bincile care au titluri de stat", a mentionat Isarescu.


Guvernatorul a mai explicat ca in piata monetara au existat vineri o parte de cotatii si o alta parte de operatiuni calculate intr-un moment tensionat.


"Robid-Robor se calculeaza la mijlocul zilei pe baza de cotatii de la marii jucatori. Tensiunile pe piata monetara au aparut in contextul in careo parte din jucatorii mari erau implicati in piata valutara direct sau pentru clienti din exterior", a explicat Isarescu.


"Dobanda medie calculata de noi a fost intre 28 si 32%, pe baza unui volum ridicat, iar dobanda efectiva pentru tot volumul, in conditiile in care au fost operatiuni mari pe piata, de 1.400 miliarde lei, calculata ca medie efectiva a fost de 22%. Daca eliminam extremele, ramane o valoare mediana 18%", a mai spus Isarescu.


Vineri, BNR afisase, in jurul orei 11, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) - cea mai sensibila la fluctuatiile de lichiditate din piata - de 19,00% pe an, mult peste cel de 16,53% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a sarit la 46,13% pe an, de la 28,31% pe an, cat era joi.


Insa dobanzile s-au mentinut ridicate si luni, BNR afisand o dobanda ROBID overnight de 15,99% pe an, iar dobanda ROBOR a sarit la 56,05%.