Vanzarile de PC au scazut cu 11% la nivel mondial, in trimestrul al doilea

Joi, 11 Iulie 2013, ora 09:59
1728 citiri
Vanzarile de PC au scazut cu 11% la nivel mondial, in trimestrul al doilea

Vanzarile mondiale de calculatoare persoane au scazut pentru al cincilea trimestru consecutiv in perioada aprilie-iunie 2013, aceasta fiind cea mai lunga perioada de declin inregistrata in istoria pietei PC-urilor, au anuntat miercuri firmele de cercetare Gartner si IDC, transmite AFP.

Potrivit Gartner, in trimestrul al doilea al acestui an la nivel mondial au fost vandute 76 milioane de calculatoare personale, in scadere cu 10,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Aceasta scadere vine dupa o cadere record de 11,2% inregistrata in primul trimestru.

Analistul Gartner, Mikako Kitagawa considera ca declinul 'este legat in mod direct de reducerea bazei instalate de PC-uri in conditiile in care tabletele ieftine inlocuiesc calculatoarele din segmentul low-end pe pietele mature'. In acelasi timp pe pietele emergente cum este China 'tabletele ieftine au devenit primul dispozitiv informatic pentru multi consumatori, care in cel mai bun caz amana achizitionarea unui PC. Acest lucru explica si colapsul pietei de mini notebook-uri', adauga Kitagawa.

Utilizand o metodologie de calcul usor diferita, firma de cercetare International Data Corp. a estimat ca livrarile mondiale de PC-uri au scazut cu 11,4% in al doilea trimestru pana la 75,6 milioane de unitati, adaugand inca ca declinul a fost usor mai mic decat se astepta.

'Ne asteptam in continuare la o imbunatatire a vanzarilor in a doua jumatate a anului', a declarat analistul IDC, Jay Chou.

Lenovo, lider mondial

Ambele firme de cercetare sunt de acord ca grupul chinez Lenovo a devenit lider mondial pe piata PC-urilor, devansand grupul american Hewlett-Packard. Cu 12,67 milioane unitati vandute (in scadere cu 0,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut), cota de piata a Lenovo in trimestrul al doilea a fost de 16,7%, usor mai mare fata de o cota de 16,4% in cazul Hewlett-Packard, in cazul caruia livrarile au inregistrat o scadere de 4,8% pana la 12,4 milioane unitati. Pe locul al treilea se situeaza Dell cu 8,9 milioane PC-uri vandute (in scadere cu 3,9%) si o cota de piata de 11,8%. Cele mai mari scaderi ale vanzarilor le-au inregistrat producatorii taiwanezi Acer ( minus 35,3% pana la 6,3 milioane unitati) si Asus (minus 20,5% pana la 4,6 milioane unitati).

Piata PC-urilor se confrunta in prezent cu o tranzitie spre tablete, iar lansarea noului sistem de operare Windows 8 nu a ajutat prea mult.

'Desi Windows 8 a fost criticat de unii ca fiind principalul motiv pentru scaderea pietei PC-urilor, noi credem ca acest lucru nu este justificat deoarece nu explica declinul sustinut a livrarilor de PC-uri si nici nu explica performantele Apple', a declarat Mikako Kitagawa.

Grupul Apple nu se afla intre primii cinci producatori mondiali de PC-uri dar este numarul trei pe piata din SUA, chiar daca vanzarile sale au scazut cu 4,3% in ultimul trimestru. Pe piata din SUA in trimestrul al doilea au fost livrate 15 milioane PC-uri, in scadere cu 1,4% in ritm anual dar cu 8,5% mai mult decat in primul trimestru.

#vanzari pc, #vanzari PC 2013 , #Calculatoare