Proiectul AUTOSAR a dat rezultate

Luni, 25 Iunie 2007, ora 12:13
1681 citiri

In luna ianuarie 2007, AUTOSAR a lansat primul set de specificatii care sa stea la baza dezvoltarii produselor pentru arhitectura de proiectare in domeniul auto. Proiectul si-a propus o cunoastere mai buna a AUTOSAR de catre membrii premium ai acestei organizatii, Mentro si Volvo.

Producatorii OEM si furnizorii sunt interesati de posibilitatea folosirii tehnologiei AUTOSAR, ca fundament pentru produsele si sistemele lor. Totusi, parteneriatul AUTOSAR a stipulat de la inceput ca vehiculele comerciale nu trebuie sa fie luate explicit in consideratie la dezvoltarea conceptului AUTOSAR. AB Volvo, ca producator de vehicule comerciale (camioane, autobuze, utilaje de constructie si ambarcatiuni maritime) si membru Premium al AUTOSAR a hotarat sa verifice conceptul AUTOSAR din punctul de vedere al unui producator de vehicule comerciale pentru a verifica daca standardul poate raspunde cerintelor specifice ale acestui domeniu, fara sa creeze incompatibilitati.

Responsabila cu dezvoltarea si integrarea software-ului de baza necesar a fost Mentor Graphics, principalul contractor al AUTOSAR.

Dupa cinci luni de la inceperea proiectului, prototipul a fost integrat cu succes si testat pe un camion real. "Perioada de timp necesara companiei Mentor pentru implementare ne-a ajutat sa ne realizam la timp obiectivul", declara Joakim Ohlsson, Senior Software Architect la Volvo 3P. "Prototipul a inclus suport pentru protocoalele specifice vehicului comercial (SAE J1587, de exemplu), precum si controlul avansat al actuatoarelor, cum sunt, de exemplu, motoarele pas cu pas. Aplicatia a fost de asemenea impartita in diverse moduri prin unitati de control electronice (ECU - electronic control unit) pentru a testa trasferabilitatea functiilor (componente software minuscule, SWC) in retea".

"Expertiza Mentor in AUTOSAR si atentia acordata clientului in implementarea la timp a produselor si in suportul tehnic de integrare au condus la finalizarea cu succes a proiectului intr-un interval de timp foarte scurt", declara Serge Leef, director general al diviziei Mentor Graphics System Level Engineering".

"Suntem convinsi ca investitiile si implicarea noastra in acest domeniu vor conduce la obtinerea de beneficii impresionante de catre clientii nostri. Rezultatele obtinute recent reprezinta un reper important in directia implementarii comerciale a standardelor AUTOSAR".

Rezultatele proiectului au aratat ca majoritatea conceptelor AUTOSAR functioneaza,cerintele vehiculelor comerciale sunt solutionate iar componentele si instrumentele AUTOSAR sunt suficient de bine puse la punct pentru a demara studierea conceptelor pentru dezvoltarea produsului.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.Bloombiz.ro/ target=_blank>Bloombiz</a>)