Robotii din Europa ar putea fi considerati persoane electronice, cu drepturi si indatoriri

Joi, 23 Iunie 2016, ora 13:18
3579 citiri
Robotii din Europa ar putea fi considerati persoane electronice, cu drepturi si indatoriri
Foto: Wikimedia

O noua motiune depusa in Parlamentul European ar putea pune in alta lumina robotii casnici si industriali din Europa, acestia urmand sa aiba drepturi si indatoriri, conform cu noul lor statut de "persoane electronice", dupa cum specifica proiectul remis Comisiei Europene.

Noua revolutie industriala ii forteaza pe alesii europeni sa regandeasca rolul robotilor in societate, dar in acelasi timp si sistemul de impozitare al acestora, informeaza CNBC.

O noua lume

Pe langa rolul tot mai pregnant al robotilor din fabrici, numarul potentialelor "persoane electronice" este in crestere si in alte domenii, ca ingrijirea personala si sanatatea, ceea ce alimenteaza teama maselor de amenintarea somajului, a inegalitatii sociale si a alienarii.

Motiunea initiata pe 31 mai arata ca nivelul ridicat de inteligenta, profunzimea si autonomia robotilor necesita regandirea intregului sistem legal: de la impozitare si pana la responsabilitatea juridica a acestora.

Prea devreme

Reprezentantii sectorului german de robotica (VDMA), care include companii precum Siemens sau Kuka, sustin ca propunerea se arata prea complicata si vine mult prea devreme.

In propunerea inaintata de parlamentarii europeni catre corpul executiv al UE se mentioneaza ca "macar celor mai sofisticati roboti autonomi li s-ar putea acorda statutul de persoane electronice, cu drepturi si obligatii specifice."

"Persoanele electronice" ar urma sa figureze intr-un registru unitar, fiecare dintre robotii autonomi urmand sa isi achite cota stabilita pentru acoperirea obligatiilor sale legale.

"Sa vorbim despre crearea unui cadru legal pentru persoane electronice este un lucru pe care l-am putea vedea in 50 de ani, dar nu intr-un deceniu.

In acest moment, nu ar fi decat o piedica birocratica pusa in calea dezvoltarii roboticii", afirma Patrick Schwarzkopf, directorul VDMA.

Cu toate acestea, Schwarzkopf este de parere ca un cadru legal privind masinile autonome va trebui creat cat mai curand.

Veriga lipsa

Initiatorii motiunii afirma ca eliminarea personalului uman din anumite sectoare de catre roboti ridica mari semne de intrebare asupra viitorului pietei muncii si a sistemului de asigurari sociale.

In raportul inaintat CE se prevede ca beneficiarii directi ai muncii depuse de robotii industriali si casnici sa declare economiile facute la plata taxelor si asigurarilor sociale prin folosirea robotilor in locul angajatilor, sumele urmand apoi sa fie impozitate pentru restabilirea echilibrului bugetar.

Directorul VDMA infirma insa existenta unei legaturi directe intre cresterea numarului de roboti si cea a ratei somajului, aratand ca in industria auto din Germania, intre 2010 si 2015, s-a inregistrat o crestere a numarului de angajati de 13%, in paralel cu cea de 17% a stocului de roboti industriali folositi in productie.

#statut roboti UE, #persoane elctronice, #roboti, #firme robotica Europa, #noua revolutie tehnologica, #piata muncii ue , #Electronice