Laptopurile ieftine pentru elevi, produse in serie din toamna lui 2007

Miercuri, 14 Martie 2007, ora 08:30
1699 citiri
Laptopurile ieftine pentru elevi, produse in serie din toamna lui 2007

Laptopurile ieftine, in valoare de 150 de dolari, destinate elevilor care provin din familii cu venituri reduse, vor fi produse in serie incepand cu toamna acestui an, iar de acest proiect ar putea beneficia, gratuit, 1,2 milioane de copii romani, a declarat, marti, premierul Tariceanu.

"Acest proiect va deveni operational, din ceea ce mi-a explicat profesorul Negroponte, in aceasta toamna, in jurul datei de 15 septembrie. Atunci el va intra in productie de serie. Parintii nu trebuie sa plateasca nimic. Ideea este sa oferim acest computer in cadrul unui pachet educational", a declarat premierul dupa intrevederea cu initiatorul proiectului, Nicholas Negroponte, profesor la Massachusetts Institute of Technology.

Tariceanu a spus ca, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, in Romania sunt 1,2 milioane de copii in sistemul preuniversitar, care provin din familii cu venituri reduse si care ar putea beneficia de un laptop gratuit. Premierul a precizat ca nu s-a decis inca daca beneficiarii vor fi toti copiii din sistemul preuniversitar (clasele I - XII) sau numai cei din clasele I - IX.

"Daca tinem cont de acest cost, 150 de dolari pe bucata, va pot spune ca un astfel de proiect este abordabil pentru Romania", a precizat premierul, adaugand ca nu este vorba despre un program social, ci unul educational. Potrivit premierului, un exemplar al acestui tip de laptop va fi trimis la Universitatea Politehnica din Bucuresti, astfel incat specialistii romani sa contribuie la dezvoltarea softului.

Profesorul american a prezentat laptopul presei si a precizat ca, desi seamana cu o jucarie, este mai puternic decat un laptop obisnuit. Potrivit lui Negroponte, calculatorul poate fi folosit pentru a asculta muzica, pentru jocuri video, grafica si are inclusiv functii similare unei console playstation, putand fi folosit la jocuri.

Proiectul de lege OLPC (One Laptop for a Child - "Un laptop pentru fiecare copil"), depus de deputatul liberal Ioan Ghise si intocmit cu ajutorul catedrei de calculatoare a Universitatii Politehnice Bucuresti, prevede ca autoritatile sa achizitioneze cate un laptop pentru fiecare elev si cadru didactic din invatamantul preuniversitar.

Proiectul a starnit dezbateri in Camera Deputatilor. Desi deputatii apreciaza utila initiativa dotarii cu laptopuri, au sustinut ca proiectul lui Ghise este o mare pacaleala, pentru ca nu este vorba despre computere propriu-zise, ci de jucarii, iar elevii ar urma sa primeasca niste dispozitive rudimentare.

Potrivit lui Tariceanu, proiectul privind acordarea de laptopuri pentru fiecare copil va fi dezbatut, miercuri, in comisia de invatamant din Camera Deputatilor.

Proiectul, demarat in 2004, este o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie. Laptopul este creat de o echipa de la MIT, coordonata de cercetatorul Nicholas Negroponte.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)