Referinta leu/franc, la maximul istoric: 3,5050 lei pentru un franc

Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:54
1341 citiri
Referinta leu/franc, la maximul istoric: 3,5050 lei pentru un franc

Cursul valutar de referinta anuntat de BNR, pentru francul elvetian, a ajuns la maximul istoric, respectiv de 3,5050 lei/franc, iar paritatea oficiala pentru euro a crescut la 4,2088 lei/euro, cel mai inalt nivel de la inceputul lunii martie, transmite Mediafax.

Raportul leu/franc este cu 6,86 bani peste referinta de miercuri, de 3,4364 unitati, si a depasit recordul istoric inregistrat din 30 decembrie, de 3,4450 unitati.

Euro s-a depreciat accentuat, joi, pe piete internationale in fata dolarului si a francului elvetian, iar dealerii spun ca jucatorii straini prefera francul atunci cand exista incertitudine pe piete.

Cursul anuntat pentru euro este cu 3,32 bani mai mare fata de nivelul precedent, de 4,1756 lei/euro, si a atins maximul din 4 martie. La data mentionata, BNR a publicat o referinta de 4,2127 lei/euro.

Leul a continuat sa se deprecieze si fata de moneda americana, iar paritatea se plaseaza cu 6,52 bani mai sus, la 2,9820 lei/dolar, de la 2,9168 lei/dolar miercuri. Referinta pentru dolar nu a mai fost atat de ridicata din 16 martie, cand BNR a anuntat un curs de 3,0019 lei/dolar.

"Pierderile inregistrate de leu pe parcursul ultimelor doua saptamani sunt mai mari decat cele ale monedelor regionale.

Acest lucru sugereaza ca participantii la piata percep un risc mai ridicat in Romania decat in celelalte tari din regiune.

Atata timp cat incertitudinea privind Grecia va persista leul ar mai putea inregistra pierderi fata de euro" se arata intr-un raport emis joi de ING Bank.

Analistii bancii considera ca BNR s-ar putea abtine de la interventii pe piata valutara, avand in vedere ca presiunile se resimt si la nivel regional, insa aceste operatiuni ar putea avea loc la un moment dat deoarece declaratiile recente ale oficialilor BNR au sustinut nevoia evitarii unei volatilitati excesive. 

Valutele din regiune si-au accentuat de asemenea corectia din debut si pierdeau pana la 0,7%, din cauza intensificarii temerilor privind inrautatirea crizei din Grecia si efectul de contagiune catre alte tari de la periferia zonei euro.

#curs bnr, #curs dolar, #curs euro, #curs lei, #curs schimb, #curs valutar, #dolar, #euro, #moneda nationala , #Periferice