AMD pune piciorul in era quad-core

Luni, 14 Mai 2007, ora 17:36
1182 citiri

Dupa ce a incercat mai mult timp sa ridiculizeze politica Intel de a realiza procesoare multi-core apreciind ca produsele sale sunt mai performante, principalul rival al companiei, AMD, se pregateste sa lanseze propriul cip quad-core, cunoscut subnumele de cod Phenom.

Analistii spun ca AMD s-a trezit destul de tirziu si ca a pierdut buna parte din terenul pe care il castigase in lupta cu Intel, cel mai mare producator de procesoare pentru calculatoare. Advanced Micro Devices spune ca un procesor quad-core devenise deja un necesar strategic deoarece clientii solicitasera acest lucru.

De asemenea compania a confirmat ca va lansa aceste produse sub un alt nume. In cursul urmatoarelor luni, AMD va dezvalui linia de produse Phenom, care include si procesoare pentru sistemele de acasa si produse pentru serverele companiilor.

Din prezentarile companiei, doua dintre cipurile quad-core, respectiv Phenom FX si Phenom X4 vor fi disponibile in magazine in cea de-a doua jumatate a anului, impreuna cu un cip bazat pe un desgin nou, Phenom X2, care este dual-core cu arhitectura speciala. Acesta va ajunge in oferta companiei inainte de finalul acestui an.

Phenom, brandul premium al AMD

Brandul Phenom va aduce numai produse cu performanta ridicata, urmand sa devina brandul premium al AMD, spun oficialii companiei. Numele de Athmon 64 X2 va ramane pentru produsele mass-market, iar marca Sempron va fi echivalentul lui Celeron, marca ieftina, pentru utilizatorii incepatori.

AMD sustine in continuare ca arhitectura cipurilor este cea care permite o crestere de performanta fata de rivalii de la Intel. Produsele pentru servere intra sub numele de cod Barcelona. Intel a lansat inca de anul trecut cipuri quad-core, chiar daca nu are vanzari extraordinar de mari.

Companiile vor insa sa achizitioneze produse cu tehnologia de ultima ora, pentru ca apoi sa nu fie obligate sa investeasca iar curand in hardware. Intel quad-core are insa problema ca arhitectura sa are la baza doua cipuri dual-core, creand astfel o problema de imagine.
AMD a ales versiunea cu un cip dotat cu patru nuclee, varianta care, spun ei, asigura o performanta mai buna.

Este aceasi discutie ca si in cazul controllerelor pentru memorie, performante care separa AMD Opteron si AMD Athlon 64 de produsele similare ale Intel. Specialistii AMD spun ca nucleele in legatura directa ofera un schimb de date in timp real, fara a se intarzia cu schimbul de informatii intre cipuri, precum la Intel.

Intel pregateste cipurile 8-core

Deocamdata, desi specialistii sunt de acord ca Opteron au avut cele mai bune performante pina la aparitia Intel quad-core, dezbaterea ramane incinsa pina cand vor fi testate real primele cipuri AMD quad-core.

Evident, Intel nu sta pe loc si a pregatit in laboratoare cipurile 8-core, in eventualitatea ca AMD reuseste lansarea cu succes a noilor produse. Tocmai de aceea probabil ca nici firmele nu se grabesc sa cumpere noile produse, pentru ca asteapta sa vada cat de cat pina unde va merge cursa lansarilor de noi tehnologii.

Bloombiz