NASA a lansat telescopul NuSTAR, cu o rezolutie fara precedent

Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:01
1692 citiri
NASA a lansat telescopul NuSTAR, cu o rezolutie fara precedent

NASA a lansat cu succes, miercuri, telescopul spatial NuSTAR, un dispozitiv cu raze X ce beneficiaza de o rezolutie fara precedent, capabil sa cerceteze Universul si mai ales gaurile negre si sa ii ajute astfel pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine evolutia cosmosului.

Racheta Pegasus XL, fabricata de compania americana Orbital Science Corporation, care a transportat NuSTAR, a fost lansata din zbor, in jurul orei 16.00 GMT, de la altitudinea de 11.900 dintr-un avion Lockheed L-1011, un trireactor denumit Stargazer, care decolase cu o ora mai devreme de la centrul de teste Reagan de pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall din Oceanul Pacific.

Separarea celui de-al treilea modul al rachetei Pegasus XL s-a produs la ora 16.12 GMT, la 13 minute dupa lansarea rachetei de pe trireactor. NuSTAR a atins astfel orbita sa ecuatoriala, la o distanta de 600 de kilometri de Terra, asa cum era prevazut.

Telescopul si-a intins imediat antenele solare si a transmis la scurt timp dupa aceea primele semnale captate, spre sol, prin intermediul sistemului de sateliti al NASA.

"NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) ne va ajuta sa intelegem cum a evoluat Universul dupa Big Bang pentru a deveni atat de complex ca in zilele noastre", a declarat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizica din cadrul sediului NASA din Washington.

"Vom vizualiza corpurile ceresti cele mai calde, cele mai dense si cele incarcate cu cea mai mare cantitate de energie intr-o maniera fundamental noua", a explicat Fiona Harrison de la Institutul de Tehnologie din California, coordonatoarea proiectului NuSTAR.

Elementele care diferentiaza NuSTAR de alte telescoape

NuSTAR va fi primul telescop spatial capabil sa creeze imagini cosmice cu ajutorul razelor X de inalta energie, aceleasi raze folosite in medicina pentru a vizualiza scheletul sau pentru scanarea bagajelor pe aeroporturi.

Telescopul va produce imagini cu o rezolutie de zece ori mai mare decat rezolutia imaginilor obtinute cu telescoapele actuale si va fi de 100 de ori mai sensibil ca predecesorii sai care functioneaza in aceeasi zona a spectrului electromagnetic.

NuSTAR va putea astfel sa capteze energia inalta a razelor X chiar si dincolo de praful si gazele care obstructioneaza observarea galaxiilor, a gaurilor negre si a stelelor neutronice aflate in centrul Caii Lactee, galaxia din care facem parte.

In primii doi ani ai misiunii sale, NuSTAR va cartografia anumite regiuni ale boltei ceresti pentru a face un recensamant al stelelor "prabusite" si a gaurilor negre de diverse dimensiuni. Pentru a realiza acest obiectiv, telescopul va scruta regiunile din vecinatatea centrului Caii Lactee.

Aceasta misiune va contribui la completarea setului de telescoape cu raze X de pe orbita, unde functioneaza deja XMM-Newton (lansat de Agentia Spatiala Europeana / ESA) si Chandra (lansat de NASA).

In prima saptamana dupa plasarea pe orbita, echipa insarcinata cu monitorizarea NuSTAR va efectua o serie de verificari pentru a se asigura ca toate sistemele functioneaza normal.

Apoi, savantii de la NASA vor lansa o comanda catre NuSTAR pentru a desfasura un fel de antena metalica cu o lungime de 10 metri, care va permite telescopului sa concentreze razele X cu scopul de a obtine imagini.

Spre deosebire de telescoapele ce functioneaza cu lumina vizibila, telescoapele cu raze X necesita distanta mai mare intre oglinzi si detectoare, pentru a-si concetra aceste fluxuri de raze.

Noul telescop cu raze X va observa insa si universul profund de dincolo de Calea Lactee, fapt care le va permite oamenilor de stiinta sa inteleaga mai bine natura jeturilor de particule emise de galaxiile cele mai indepartate, precum Centaurus A, unde se gasesc gauri negre supermasive.

#telescop NASA, #NuSTAR lansare, #telescop NASA lansare , #Stiri Hardware