3D Printing - O tehnologie ce poate schimba modul in care traim

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 08:00
1988 citiri
3D Printing - O tehnologie ce poate schimba modul in care traim
Foto: prototipare3d.ro

Desi la prima vedere pare o tehnologie futurista si desprinsa dintr-un film science-fiction, printarea 3D este de fapt un procedeu destul de usor de inteles, fiind doar o evolutie de la imprimarea clasica prin aplicarea unor culori pe o coala de hartie, la crearea de straturi multiple dintr-o substanta mai solida (de exemplu plastic), straturi care, odata unite, pot forma un obiect tridimensional.

Chiar daca pare un procedeu simplu, faptul ca o masina poate crea aproape orice tip de obiect poate insemna o noua revolutie industriala si o schimbare majora in modul de viata al fiecaruia.

In ultimii ani, aceasta tehnologie a inceput sa fie din ce in ce mai folosita, oamenii de stiinta din toata lumea incercand sa realizeze obiecte revolutionare prin intermediul imprimantelor 3D.

Odata cu folosirea la scara larga a acestor tehnologii, implicit ne putem astepta si la o scadere a preturilor, imprimarea 3D devenind astfel accesibila cat mai multor persoane. Astfel, un efect rapid al acestei expansiuni ar putea fi reducerea distantei dintre locul de fabricatie al unui produs si consumatorul final.

Mai mult de atat, unele obiecte si produse de uz casnic ar putea fi produse chiar de catre fiecare persoana in parte, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze pana la un magazin sau sa astepte ca produsul sa-i fie livrat acasa. Prin simpla descarcare a unui fisier de pe internet ce va contine designul virtual al produsului dorit, orice persoana ar putea sa si-l realizeze in propria casa, intr-un timp scurt si la preturi reduse.

"Prototiparea 3D are potentialul de a revolutiona modul in care realizam aproape orice" - Barack Obama, presedintele SUA.

Expansiunea folosirii imprimantelor 3D va cauza o serie de schimbari in ceea ce inseamna modul de operare al unor tipuri de afaceri. Astfel, companiile de productie, logistica sau din retail vor trebui sa-si modifice strategiile si modul de operare si sa se adapteze noilor tendinte si tehnologii.

O implicatie la scara larga va fi punerea in pericol a marilor companii producatoare de bunuri, care vor fi amenintate de expansiunea acestor tehnologii. Astfel, in loc ca un anumit bun sa fie produs la scara larga intr-o mare uzina, acoperind cererea pentru o regiune sau tara intreaga, acel bun ar putea fi produs in fiecare cartier al unui oras, acoperind nevoilor persoanelor din zona respectiva.

Avantajul ar fi ca, fiind produs la scara mai mica si la preturi relativ apropriate (prin eliminarea costurilor de transport, depozitare, taxe vamale etc), aceste produse ar putea fi personalizate in functie de nevoile specifice ale consumatorilor, prin simple modificari ale designului produsului. Acest lucru este aproape imposibil de realizat in cazul marilor producatori, din cauza standardizarii accentuate si a productiei de serie.

La nivel global, tehnologiile de printare 3D ar putea rearanja ordinea marilor puteri economice. Astfel, state precum China, India sau alte tari renumite pentru productie la scara larga si preturi reduse, ar putea fi serios afectate de faptul ca aceleasi bunuri ar putea fi produse in restul lumii la costuri asemanatoare.

"Singurul mod de a obtine ceva ieftin in ziua de azi este prin productia in masa. De exemplu, purtam aceeasi pantofi ca toti ceilalti. Daca fiecare persoana ar avea o imprimanta 3D acasa, ar putea sa-si realizeze singura pantofi creati special pentru a se potrivi cu forma piciorului. Prototiparea 3D ne va ajuta sa ne distantam de productia in masa, lucru atat de inradacinat in cultura noastra" - Hod Lipson - Profesor, inginer si om de stiinta american.

Industriile de top precum cea aero-spatiala, auto sau tehnologiile medicale se preconizeaza a fi cele care vor investi cel mai mult in tehnologii de prototipare 3D, folosind printarea 3D ca o modalitate de a crea obiecte complexe cu o precizie ridicata, lucru dificil de realizat in fabricile traditionale.

Adaptandu-se la schimbarile ce se preconizeaza in acest domeniu, o mare companie aeriana a anuntat ca isi propune ca pana in 2050 sa realizeze o aeronava completa folosind printarea 3D.

Astfel, daca in 2012, piata internationala serviciilor de printare 3D era estimata la o valoare de aproximativ 700 milioane de dolari, se asteapta ca pana in 2025 aceasta sa se ridice la o valoare totala de peste 8 miliarde de dolari.

Desi inca la inceput, industria prototiparii 3D se anunta a fi urmatoarea revolutie industria, lasandu-si amprenta asupra vietii fiecaruia dintre noi si schimband ierarhiile economice la nivel mondial.

Astazi, piata serviciilor de printare 3D si a imprimantelor 3D este impartita in doua mari categorii: pe de-o parte sunt serviciile cu functionalitati limitate destinate persoanelor cu anumite hobby-uri si care isi doresc diferite obiecte personalizate, iar pe de cealalata parte sunt imprimantele de o complexitate tehnica foarte ridicata, avand insa si un pret pe masura.

Pentru ca aceste tehnologii sa evolueze este nevoie de o continua dezvoltare si cercetare in domeniu, astfel incat preturile sa se echilibreze iar performanta ridicata sa poata fi obtinuta la preturi reduse. Odata ce acest lucru va deveni realitate, printarea 3D va putea deschide drumul catre o noua revolutie industriala si un nou stil de viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprimare 3d, #prototipare 3D, #tehnologie 3d , #Tehnologie 3D