Era post-PC: Cum arata viata unui CEO fara desk si fara desktop

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 14:10
3540 citiri
Era post-PC: Cum arata viata unui CEO fara desk si fara desktop
Foto: Business News Daily

Frits van Paasschen este presedintele companiei Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. si unul dintre cele mai sonore nume promotoare ale noii ere mobile in sfera profesionala. Olandezul a renuntat in totalitate, inca de acum cativa ani, la calculator si laptop si de atunci isi desfasoara activitatea exclusiv pe dispozitive mobile, mai exact smartphone si tableta.

Acum cativa ani, cand compania sa si-a mutat sediul in orasul Stamford din Connecticut, SUA, Frits van Paasschen a decis ca aceasta este cea mai buna oportunitate pentru a face curat printre gadgeturile sale. Astfel a renuntat la PC-ul sau: "M-am gandit, stii ceva? Nici macar nu il mai folosesc", a povestit presedintele Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., citat intr-un material The Wall Street Journal.

In schimb, s-a orientat catre tehnologia mobila pentru a-si duce sarcinile de lucru la bun sfarsit. "Imi fac treaba doar pe dispozitive mobile, astfel ca imi port biroul cu mine oriunde m-as duce si pot fi mult mai productiv", a mai povestit Frits van Paasschen.

Frits van Paasschen este doar unul dintre tot mai numerosii profesionisti care pasesc in era post-desktop, renunta la computer si laptop in favoarea telefoanelor inteligente si a tabletelor, pe care le transforma in dispozitive principale pentru activitatea lor. In ceea ce-l priveste pe presedintele Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., acesta se foloseste de iPhone si de iPad, atat acasa, cat si la sediul companiei sale si, mai ales, in timpul deplasarilor.

Trecerea de la desktop la dispozitive mobile a fost pentru Frits van Paasschen mai usoara decat s-ar putea dovedi pentru alti profesionisti, si asta fiindca managerul calatoreste foarte mult sau se afla mai mereu in intalniri in afara biroului sau.

Piata desktopurilor, in cadere libera

Faptul ca Frits van Paasschen s-a alaturat, acum cativa ani, trendului in ascensiune al dispozitivelor mobile folosite in mediul profesional in detrimentul PC-urilor poate fi perceput ca o intuitie, din perspectiva faptului ca, de ani buni, piata desktopurilor este in cadere libera.

Numarul de computere/laptopuri livrate in acest an a scazut cu 6,7% fata de 2013, iar anul viitor va inregistra o noua scadere, de 5,3%, potrivit estimarilor efectuate de firma de cercetare Gartner Inc. In schimb, piata dispozitivelor mobile se afla intr-o continua crestere.

Compania farmaceutica Eli Lilly & Co. ofera un alt exemplu concludent: in ultimii ani, echipa sa de vanzari a renuntat complet la desktopuri/laptopuri in favoarea tabletelor care i-a ajutat pe reprezentanti sa interactioneze mai eficient cu cadrele medicale mereu ocupate si sa isi mareasca palpabil productivitatea, sustine Mike Meadows, vicepresedintele companiei.

Aplicatiile mobile, vitale dezvoltarii afacerilor

Dispozitivele mobile nu sunt alegeri extrem de utile in mediul profesional doar datorita portabilitatii lor, ci si multimita aplicatiilor pe care le includ. Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., care administreaza lanturile hoteliere Westin, Sheraton, W Hotels si St. Regis, are in portofoliu, printre altele, aplicatia Room Cataloguing asociata unui sistem global de rezervari, care ofera informatii despre camerele din hotelurile companiei, astfel incat clientii sa poata alege camera pe care si-o doresc in functie de criterii cum ar fi tipul oglinzilor din incapere sau amplasarea in apropierea liftului.

Tot aplicatiile mobile au sporit si productivitatea angajatilor. Intalnirile din cadrul Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. nu mai includ hartogaraie, emailurile sunt mai scurte, iar rapoartele, candva foarte lungi, sunt acum mult mai mici.

Cel putin aceasta este abordarea pe care o prefera Frits van Paasschen. "Cand primesc un fisier urias, primul lucru pe care il fac este sa il trimit inapoi si sa solicit sa mi se spuna doar care sunt ideile principale pe care trebuie sa le inteleg", a precizat acesta.

In orice caz, Frits van Paasschen admite ca folosirea exclusiva a dispozitivelor mobile in mediul profesional ar putea deocamdata sa nu satisfaca nevoile tuturor. "Poti munci, te poti imbraca si poti folosi tehnologia in cele mai convenabile moduri pentru tine si cred ca, in cele din urma, rezultatul este productivitatea ridicata", a conchis Frits van Paasschen.

#tehnologie oameni de afaceri, #smartphone CEO , #Tehnologie